Navigacija

M-VO-20-BOV - Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka

Specifikacija predmeta
Naziv Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka
Akronim M-VO-20-BOV
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Voćarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju biotehnologije; različitim metodama kulture biljnih tkiva koje se primenjuju u oplemenjivanju voćaka; teorijskim i praktičnim osnovama molekularne genetike i tehnologije rekombinantne DNK; rezultatima genetičkih modifikacija kod pojedinih vrsti voćaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za praktičnu primenu svih metoda kulture biljnih tkiva, elektroforeze, lančane reakcije polimeraze, sekvencioniranja i tehnologije rekombinantne DNK; uspešno korišćenje različitih testova za utvrđivanje prisustva transgena u GM sortama; efikasno učenje, kritičko mišljenje, prezentaciju znanja i evaluaciju nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Kultura biljnih tkiva; Tehnologija rekombinantne DNK (kloniranje DNK, elektroforeza, lančana reakcija polimeraze, Southern analiza, sekvencioniranje DNK, molekularni markeri i mapiranje gena); Genetički modifikovane sorte voćaka (GM sorte jabučastih, koštičavih, jezgrastih, jagodastih i suptropskih vrsti voćaka, zakonska regulativa pri korišćenjui GM sorti, testovi za utvrđivanje prisustva transgena).
    Sadržaj praktične nastave Priprema studenata za rad u laboratoriji za kulturu biljnih tkiva i molekularno mapiranje gena; Upoznavanje studenata sa najznačajnijim karakteristikama genetički modifikovanih sorti pojedinih vrsti voćaka.
    Literatura
    1. Nikolić, D. (2007): Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka i vinove loze. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Janick, J., Moore, J.N. (1996): Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, In
    3. Jain, S. M., Brar, D. S., Ahloowalia, B. S. (2002): Molecular techniques in crop inprovement. Kluwer Academic Publishers.
    4. Prodanović, S., Šurlan-Momirović, G., Zorić, D,, Savić, M. (2017): Biološki i molekularni markeri u oplemenjivanju. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20