Навигација

М-ВО-20-БОЧ - Биолошке основе бербе, чувања и сушења воћа

Спецификација предмета
НазивБиолошке основе бербе, чувања и сушења воћа
АкронимМ-ВО-20-БОЧ
Студијски програмВоћарство и Виноградарство и винарство
МодулВоћарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају одређивања оптималног рока бербе за чување воћа, технике бербе, класирања и паковање плода воћа. Предмет треба да упозна студентаса основним поступцима и процесима за припрему плодова воћа за сушење и складиштење. Предмет треба да упозна студенете са основним болестима које се јављају током складиштења.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање вештина коришћења различитих метода за одређивање степена зрелости плода, коришћења различитих објеката за чување воћа. Такође студент треба да на правилан начин изврши припрему плодова за сушење и складиштење воћа применом адекватне техничке опреме, да самостално донесе одлуке о потребним режимима сушења и начину контролисања процеса сушења
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУтицај биотичких и абиотичких фактора на бербу воћа; транспирација, дисање и дозревање плодова; услови и објекти за чување воћа: технологија чувања плодова боћа, промене плодова у току чувања, патолошке промене плодова воћа после бербе и у току чувања: проузроковачи, услови настанка оболења, симптоматологија, дијагноза и мере контроле. Припрема плодова за сушење и складиштење, сушење складиштење:
    Садржај практичне наставеОдређивање времена и начина бербе; Оцена квалитета своћака у току чувања. Лабораторијске вежбе: сушење у једностепеној лабораторијској сушари; израда самосталног пројекта којим се решава реалан проблем дефинисања неопходних припремних радњи за сушење и складиштење.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20