М-ВО-20-БОЧ - Биолошке основе бербе, чувања и сушења воћа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Биолошке основе бербе, чувања и сушења воћа | |||
Акроним | М-ВО-20-БОЧ | |||
Студијски програм | Воћарство и Виноградарство и винарство | |||
Модул | Воћарство | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања о значају одређивања оптималног рока бербе за чување воћа, технике бербе, класирања и паковање плода воћа. Предмет треба да упозна студентаса основним поступцима и процесима за припрему плодова воћа за сушење и складиштење. Предмет треба да упозна студенете са основним болестима које се јављају током складиштења. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање вештина коришћења различитих метода за одређивање степена зрелости плода, коришћења различитих објеката за чување воћа. Такође студент треба да на правилан начин изврши припрему плодова за сушење и складиштење воћа применом адекватне техничке опреме, да самостално донесе одлуке о потребним режимима сушења и начину контролисања процеса сушења | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Утицај биотичких и абиотичких фактора на бербу воћа; транспирација, дисање и дозревање плодова; услови и објекти за чување воћа: технологија чувања плодова боћа, промене плодова у току чувања, патолошке промене плодова воћа после бербе и у току чувања: проузроковачи, услови настанка оболења, симптоматологија, дијагноза и мере контроле. Припрема плодова за сушење и складиштење, сушење складиштење: | |||
Садржај практичне наставе | Одређивање времена и начина бербе; Оцена квалитета своћака у току чувања. Лабораторијске вежбе: сушење у једностепеној лабораторијској сушари; израда самосталног пројекта којим се решава реалан проблем дефинисања неопходних припремних радњи за сушење и складиштење. | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 20 |