Navigacija

M-VO-20-BOČ - Biološke osnove berbe, čuvanja i sušenja voća

Specifikacija predmeta
Naziv Biološke osnove berbe, čuvanja i sušenja voća
Akronim M-VO-20-BOČ
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Voćarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju određivanja optimalnog roka berbe za čuvanje voća, tehnike berbe, klasiranja i pakovanje ploda voća. Predmet treba da upozna studentasa osnovnim postupcima i procesima za pripremu plodova voća za sušenje i skladištenje. Predmet treba da upozna studenete sa osnovnim bolestima koje se javljaju tokom skladištenja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje veština korišćenja različitih metoda za određivanje stepena zrelosti ploda, korišćenja različitih objekata za čuvanje voća. Takođe student treba da na pravilan način izvrši pripremu plodova za sušenje i skladištenje voća primenom adekvatne tehničke opreme, da samostalno donese odluke o potrebnim režimima sušenja i načinu kontrolisanja procesa sušenja
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uticaj biotičkih i abiotičkih faktora na berbu voća; transpiracija, disanje i dozrevanje plodova; uslovi i objekti za čuvanje voća: tehnologija čuvanja plodova boća, promene plodova u toku čuvanja, patološke promene plodova voća posle berbe i u toku čuvanja: prouzrokovači, uslovi nastanka obolenja, simptomatologija, dijagnoza i mere kontrole. Priprema plodova za sušenje i skladištenje, sušenje skladištenje:
    Sadržaj praktične nastave Određivanje vremena i načina berbe; Ocena kvaliteta svoćaka u toku čuvanja. Laboratorijske vežbe: sušenje u jednostepenoj laboratorijskoj sušari; izrada samostalnog projekta kojim se rešava realan problem definisanja neophodnih pripremnih radnji za sušenje i skladištenje.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20