M-VO-20-BOČ - Biološke osnove berbe, čuvanja i sušenja voća
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Biološke osnove berbe, čuvanja i sušenja voća | |||
Akronim | M-VO-20-BOČ | |||
Studijski program | Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo | |||
Modul | Voćarstvo | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju određivanja optimalnog roka berbe za čuvanje voća, tehnike berbe, klasiranja i pakovanje ploda voća. Predmet treba da upozna studentasa osnovnim postupcima i procesima za pripremu plodova voća za sušenje i skladištenje. Predmet treba da upozna studenete sa osnovnim bolestima koje se javljaju tokom skladištenja. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže poznavanje veština korišćenja različitih metoda za određivanje stepena zrelosti ploda, korišćenja različitih objekata za čuvanje voća. Takođe student treba da na pravilan način izvrši pripremu plodova za sušenje i skladištenje voća primenom adekvatne tehničke opreme, da samostalno donese odluke o potrebnim režimima sušenja i načinu kontrolisanja procesa sušenja | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uticaj biotičkih i abiotičkih faktora na berbu voća; transpiracija, disanje i dozrevanje plodova; uslovi i objekti za čuvanje voća: tehnologija čuvanja plodova boća, promene plodova u toku čuvanja, patološke promene plodova voća posle berbe i u toku čuvanja: prouzrokovači, uslovi nastanka obolenja, simptomatologija, dijagnoza i mere kontrole. Priprema plodova za sušenje i skladištenje, sušenje skladištenje: | |||
Sadržaj praktične nastave | Određivanje vremena i načina berbe; Ocena kvaliteta svoćaka u toku čuvanja. Laboratorijske vežbe: sušenje u jednostepenoj laboratorijskoj sušari; izrada samostalnog projekta kojim se rešava realan problem definisanja neophodnih pripremnih radnji za sušenje i skladištenje. | |||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |