М-ПИ-20-НТПД - Технологије у преради дувана
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологије у преради дувана | |||
Акроним | М-ПИ-20-НТПД | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студентима стицање знања и вештина у вези: савремених технолошких поступака искоришћавања свих делова дуванске биљке; технолошких операција у обради и преради дувана; типова адитива за различите производе од дувана и принципа њиховог деловања; дима у околини; нових технологија у циљу смањења штетности дуванског дима. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне појам употребне вредности дувана; савремене технолошке поступке израде производа од дувана; методе којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини; сензорна својства свих производа од дувана; методе контроле квалитета сировина и финалних производа; нове производе-електронску цигарету и IQOS. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Употребна вредност дувана; завршна обрада дувана; хемија листа дувана; савремени принципи израде цигарета; дим/екстракт; биолошки активне компоненте дуванског дима; амбијентални дим; лула и водена лула; електронска цигарета; IQOS; модификовање састава дуванског дима; сензорна својства производа од дувана. | |||
Садржај практичне наставе | Симулирање процеса у производњи производа од дувана који се користе за уживање; увод у самостално проучавање литературе; савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | 2 | ||
Методе извођења наставе | Интерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 50 | |
Пројекти | 10 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 30 |