Навигација

М-ПИ-20-НТПД - Технологије у преради дувана

Спецификација предмета
НазивТехнологије у преради дувана
АкронимМ-ПИ-20-НТПД
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студентима стицање знања и вештина у вези: савремених технолошких поступака искоришћавања свих делова дуванске биљке; технолошких операција у обради и преради дувана; типова адитива за различите производе од дувана и принципа њиховог деловања; дима у околини; нових технологија у циљу смањења штетности дуванског дима.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне појам употребне вредности дувана; савремене технолошке поступке израде производа од дувана; методе којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини; сензорна својства свих производа од дувана; методе контроле квалитета сировина и финалних производа; нове производе-електронску цигарету и IQOS.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУпотребна вредност дувана; завршна обрада дувана; хемија листа дувана; савремени принципи израде цигарета; дим/екстракт; биолошки активне компоненте дуванског дима; амбијентални дим; лула и водена лула; електронска цигарета; IQOS; модификовање састава дуванског дима; сензорна својства производа од дувана.
      Садржај практичне наставеСимулирање процеса у производњи производа од дувана који се користе за уживање; увод у самостално проучавање литературе; савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа.
      Литература
      1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
      2. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
      3. Wynder, E.L. and Hoffmann, D.: Tobacco and Tobacco Smoke, Academic Press INC., London, 1983
      4. Радојичић Весна: Технологија дувана, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2016.
      5. Одабрана поглавља из области производње, обраде и прераде дувана
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      222
      Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична настава5Усмени испит50
      Пројекти10
      Колоквијуми
      Семинари30