Навигација

М-ЗО-20-ПОЛ - Планирање и организација у ловном газдовању

Спецификација предмета
НазивПланирање и организација у ловном газдовању
АкронимМ-ЗО-20-ПОЛ
Студијски програмПољопривреда
МодулЗоотехника
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из: производњe дивљачи у различитим станишним условима и са различитом интензивношћу производње, технологије гајења појединих врста дивљачи у ловиштима и фармама, планирања матичног фонда и динамике популација дивљачи, пројектовање гајења дивљачи у ловиштима и фармама дивљачи, организовања коришћења различитих врста дивљачи у ловиштима и фармама.
    Исходи учења (стечена знања)Oспособљеност за: планирање производње крупне и ситне дивљачи у различитим условима, планирање производње и потребе дивљачи у хранивима, планирање и израду објеката за складиштење и излагање хране дивљачи, планирање матичног фонда дивљачи, организовање и спровођење коришћења дивљачи у ловиштима и фармама, израду пројектних докумената за ловишта и фарме дивљачи, коришћења литературе, писања рада
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПланирање и организација ловног газдовања; Производња дивљачи и однос са другим делатностима: усаглашавање фонда дивљачи са станишним условима, Планирање производње и потреба у хранивима за дивљач: планирање производње различитих хранива, њиховог складиштења и излагања дивљачи, Планирање матичног фонда; Израде пројеката за интензивно гајење дивљачи; Организација коришћења дивљачи.
    Садржај практичне наставеПланирање производње и потреба у хранивима за дивљач; Планирање матичног фонда и израде пројекатa.
    Литература
    1. Поповић З., Ђорђевић Н. (2009): Исхрана дивљачи (монографија). Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.
    2. Поповић З., Ђорђевић Н. (2010): Газдовање популацијама дивљачи у циљу смањења штета (монографија). Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.
    3. Научни и стручни радови из наведених области објављени у међународним и домаћим часописима: Acta Theriologica, Journal of Animal Ecology, Vadbiologia, Oecologia, European Journal of Forest Research, European Journal of Wildlife Research, Forest Ecologi and Management, Savremena poljoprivreda, Biotehnologija u stočarstvu i dr.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари50