Navigacija

M-ZO-20-POL - Planiranje i organizacija u lovnom gazdovanju

Specifikacija predmeta
Naziv Planiranje i organizacija u lovnom gazdovanju
Akronim M-ZO-20-POL
Studijski program Poljoprivreda
Modul Zootehnika
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz: proizvodnje divljači u različitim stanišnim uslovima i sa različitom intenzivnošću proizvodnje, tehnologije gajenja pojedinih vrsta divljači u lovištima i farmama, planiranja matičnog fonda i dinamike populacija divljači, projektovanje gajenja divljači u lovištima i farmama divljači, organizovanja korišćenja različitih vrsta divljači u lovištima i farmama.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Osposobljenost za: planiranje proizvodnje krupne i sitne divljači u različitim uslovima, planiranje proizvodnje i potrebe divljači u hranivima, planiranje i izradu objekata za skladištenje i izlaganje hrane divljači, planiranje matičnog fonda divljači, organizovanje i sprovođenje korišćenja divljači u lovištima i farmama, izradu projektnih dokumenata za lovišta i farme divljači, korišćenja literature, pisanja rada
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Planiranje i organizacija lovnog gazdovanja; Proizvodnja divljači i odnos sa drugim delatnostima: usaglašavanje fonda divljači sa stanišnim uslovima, Planiranje proizvodnje i potreba u hranivima za divljač: planiranje proizvodnje različitih hraniva, njihovog skladištenja i izlaganja divljači, Planiranje matičnog fonda; Izrade projekata za intenzivno gajenje divljači; Organizacija korišćenja divljači.
    Sadržaj praktične nastave Planiranje proizvodnje i potreba u hranivima za divljač; Planiranje matičnog fonda i izrade projekata.
    Literatura
    1. Popović Z., Đorđević N. (2009): Ishrana divljači (monografija). Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.
    2. Popović Z., Đorđević N. (2010): Gazdovanje populacijama divljači u cilju smanjenja šteta (monografija). Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.
    3. Naučni i stručni radovi iz navedenih oblasti objavljeni u međunarodnim i domaćim časopisima: Acta Theriologica, Journal of Animal Ecology, Vadbiologia, Oecologia, European Journal of Forest Research, European Journal of Wildlife Research, Forest Ecologi and Management, Savremena poljoprivreda, Biotehnologija u stočarstvu i dr.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 50