Навигација

М-УЗ-20-НАВЗ - Наводњавање усева у заштићеним просторима

Спецификација предмета
НазивНаводњавање усева у заштићеним просторима
АкронимМ-УЗ-20-НАВЗ
Студијски програмПољопривреда
МодулУправљање земљиштем и водама
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПознавање микроклиматских услова у заштићеном простору, метода за одређивање режима заливања и концентрација раствора минералних ђубрива, метода за одређивање квалитета воде за наводњавање и дренажне воде усклађивање са карактеристикама супстрата . Студент треба да савлада методе хидропонског начина гајења биљака и да планира адекватан режим заливања и спречавање загађења животне средине.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде оспособљен да у заштићеним просторима обезбеди повољне услове за раст усева, да води евиденцију утрошка воде и хранива, да постигне високу ефикасност коришћења воде, да уме да рукује супстратима после употребе, да буде у стању да примени мере за ублажавање негативних утицаја на животну средину.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеАмбијентални услови гајења у затвореном простору (грејање, хлађење, замрачивање, проветравање, гасовање). Земљиште и супстрати. Потреба усева за водом. Квалитет воде за наводњавање, дозвољене концентрације раствора, режим заливања у различитим ситемима гајења (земљиште, супстрат, хидропоника). Опрема за фертигацију. Системи за ододњавање, квалитет дренажне воде.
    Садржај практичне наставеПостављање огледа на супстрату, одређивање режима заливања, динамике пораста, водни режим биљке и микроклиматске услове гајења. Резултат је израчунавање ефикасности заливања. Студенти обједињују резултате, анализирају их и упоређују их са подацима из литературе. У оквиру семинарског рада прикупљају литературу, анализирају је и усмено излажу. уУознавање са примерима из праксе.
    Литература
    1. Стричевић, Р. (2007). Наводњавање: Основе пројектовања и управљања системима. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
    2. Hanan, Ј. (1997). Greenhouses: Advanced Technology for Protected Horticulture. Publisher: CRC Press LLC.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања: излагање градива, провера разумевања градива кроз дискусију са студентима, примена савремене компјутереске технике у излагању градива. Практична настава: лабораторијска и теренска мерења: обука за руковање новом мерном опремом, претраживање и коришћење расположиве литературе, и обука за вођење документације о примењеним количинама воде и хранива.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава25Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари25