Navigacija

M-UZ-20-NAVZ - Navodnjavanje useva u zaštićenim prostorima

Specifikacija predmeta
Naziv Navodnjavanje useva u zaštićenim prostorima
Akronim M-UZ-20-NAVZ
Studijski program Poljoprivreda
Modul Upravljanje zemljištem i vodama
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Poznavanje mikroklimatskih uslova u zaštićenom prostoru, metoda za određivanje režima zalivanja i koncentracija rastvora mineralnih đubriva, metoda za određivanje kvaliteta vode za navodnjavanje i drenažne vode usklađivanje sa karakteristikama supstrata . Student treba da savlada metode hidroponskog načina gajenja biljaka i da planira adekvatan režim zalivanja i sprečavanje zagađenja životne sredine.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen da u zaštićenim prostorima obezbedi povoljne uslove za rast useva, da vodi evidenciju utroška vode i hraniva, da postigne visoku efikasnost korišćenja vode, da ume da rukuje supstratima posle upotrebe, da bude u stanju da primeni mere za ublažavanje negativnih uticaja na životnu sredinu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Ambijentalni uslovi gajenja u zatvorenom prostoru (grejanje, hlađenje, zamračivanje, provetravanje, gasovanje). Zemljište i supstrati. Potreba useva za vodom. Kvalitet vode za navodnjavanje, dozvoljene koncentracije rastvora, režim zalivanja u različitim sitemima gajenja (zemljište, supstrat, hidroponika). Oprema za fertigaciju. Sistemi za ododnjavanje, kvalitet drenažne vode.
    Sadržaj praktične nastave Postavljanje ogleda na supstratu, određivanje režima zalivanja, dinamike porasta, vodni režim biljke i mikroklimatske uslove gajenja. Rezultat je izračunavanje efikasnosti zalivanja. Studenti objedinjuju rezultate, analiziraju ih i upoređuju ih sa podacima iz literature. U okviru seminarskog rada prikupljaju literaturu, analiziraju je i usmeno izlažu. uUoznavanje sa primerima iz prakse.
    Literatura
    1. Stričević, R. (2007). Navodnjavanje: Osnove projektovanja i upravljanja sistemima. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
    2. Hanan, J. (1997). Greenhouses: Advanced Technology for Protected Horticulture. Publisher: CRC Press LLC.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja: izlaganje gradiva, provera razumevanja gradiva kroz diskusiju sa studentima, primena savremene kompjutereske tehnike u izlaganju gradiva. Praktična nastava: laboratorijska i terenska merenja: obuka za rukovanje novom mernom opremom, pretraživanje i korišćenje raspoložive literature, i obuka za vođenje dokumentacije o primenjenim količinama vode i hraniva.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 25 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 25