Навигација

М-ХК-20-ГРХБ - Генетички ресурси хортикултурних биљака

Спецификација предмета
НазивГенетички ресурси хортикултурних биљака
АкронимМ-ХК-20-ГРХБ
Студијски програмПољопривреда
МодулХортикултура
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања и вештина о појмовима везаним за генетичке ресурсе, значају биодиверзитета, очувању, колекционисњу и инвентаризацији генетичких ресурса хортикултурних биљака (ГРХБ), одрживом коришћењу ГРХБ као и стицање способности да врши карактеризацијуи евалуацију ГРХБ и користи међународне базе података
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да влада терминима из области генетичких ресурса; буде способан да опише изворе intra- и inter- species варијабилности, познаје поступке које се користе у морфолошкој и молекуларној карактеризацији ГРХБ; процени стање и угроженост ГРХБ и препоручи мере за њихово очување; стечена знања примени при колекционисању, чувању и одрживом коришћењу гермплазме хортикултурних биљака..
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеАгробиодиверзитет, Банке гена. Генетичка ерозија. Дивљи сродници хортикултурних биљака. Конзервација гермплазме хортикултурних биљака. Типови колекција. Карактеризација и евалуација ГРХБ. Стање ГРХБ у Србији и свету. Генетички ресурси воћа, винове лозе, повртарских врста, декоративних врста и лековитог биља. Мере очувања и унапређења генетичких ресурса. Коришћење ГРХБ у науци и пракси.
    Садржај практичне наставеЦентри порекла хортикултурних биљака. Документациони системи о генетичким ресурсима. Дескрипција и евалуација ГРХБ. Обрада података и процена диверзитета у колекцији гермпазме.
    Литература
    1. Продановић, С., Шурлан-Момировић, Г., Ракоњац, В., Петровић, Д. (2015). Генетички ресурси биљака. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Mratinić, E., Rakonjac, V., Fotirić Akšić, M. (2015). Wild (Bird) cherry (Prunus avium L.) in natural population of Serbia. Lambert Academic Publishing. Germany.
    3. FAO (2010). The Second Report on the state of the world’s plant genetic resources for food and agriculture. http://www.fao.org/docrep/013/i1500e/i1500e.pdf
    4. Одабрани научни радови објављени у часописима
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, консултације и менторски рад са студентима
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30