Навигација

М-АР-20-РУТ - Рурални туризам

Спецификација предмета
НазивРурални туризам
АкронимМ-АР-20-РУТ
Студијски програмАгроекономија
МодулАграрни и рурални развој
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНема.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет има за циљ да студентима омогући: 1. упознавање са теоријом и праксом руралног туризма; 2. стицање вештина за анализу потенцијала руралних простора за развој овог туризма, 3. стицање знања о значају институција и организација за развој руралног туризма, 4. анализу понуде и тражње за услугама у руралном туризму Србије; 5. стицање способности за активно учешће и руковођење руралним туризмом.
    Исходи учења (стечена знања)Студент је оспособљен да: 1. дефинише и објасни појмове о руралном туризму (РТ); 2. идентификује, разуме и анализира тенденције у развоју РТ; 3. анализира везе између понуде и тражње за услугама у РТ; 4. анализира положај руралног туризма на укупном туристичком тржишту; 5. планира, организује и реализује различит промотивне активности; 6. располаже знањима за организовање и унапређивање РТ.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Појмовно одређивање руралног туризма (појам, врсте и карактеристике руралног туризма); 2. Рурални туризам као тржишни сегмент, индикатори одрживости и посебни облици руралног туризма; 3. Стање и тенденције у РТ у свету и Европи; 4. Настанак, развој и тенденције РТ Србије; 5. Анализа понуде, тражње и маркетинг концепта у РТ Србије; 6. Институционални и законодавни оквир РТ у Србији.
    Садржај практичне наставеАнализа доступних података о руралном туризму Србије на националном и регионалном нивоу; туристичке вредности; модели коначишта и услуга у руралном туризму; маркетинг услуга у руралном туризму Србије; анализа примера из праксе; интерпретација индивидуалних семинарских радова везаних за проблематику развоја руралног туризма у Србији.
    Литература
    1. Oriade A., Robinson P. (2017). Rural Tourism and Enterprise: Management, Marketing and Sustainability. CAB International.
    2. Кошић К. (2012). Рурални туризам Војводине. Природно-математички факултет, Нови Сад
    3. Ђуровић Д., Цвејић С. (2011). Рурални туризам као чинилац руралног развоја. SeCons, Београд
    4. Тодоровић М., Штетић С. (2009). Рурални туризам, Географски факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом. Индивидуални консултативни процес у току припреме семинарског рада. Провера знања у току наставе путем теста, презентације и одбране семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20