Navigacija

M-AR-20-RUT - Ruralni turizam

Specifikacija predmeta
Naziv Ruralni turizam
Akronim M-AR-20-RUT
Studijski program Agroekonomija
Modul Agrarni i ruralni razvoj
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet ima za cilj da studentima omogući: 1. upoznavanje sa teorijom i praksom ruralnog turizma; 2. sticanje veština za analizu potencijala ruralnih prostora za razvoj ovog turizma, 3. sticanje znanja o značaju institucija i organizacija za razvoj ruralnog turizma, 4. analizu ponude i tražnje za uslugama u ruralnom turizmu Srbije; 5. sticanje sposobnosti za aktivno učešće i rukovođenje ruralnim turizmom.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student je osposobljen da: 1. definiše i objasni pojmove o ruralnom turizmu (RT); 2. identifikuje, razume i analizira tendencije u razvoju RT; 3. analizira veze između ponude i tražnje za uslugama u RT; 4. analizira položaj ruralnog turizma na ukupnom turističkom tržištu; 5. planira, organizuje i realizuje različit promotivne aktivnosti; 6. raspolaže znanjima za organizovanje i unapređivanje RT.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Pojmovno određivanje ruralnog turizma (pojam, vrste i karakteristike ruralnog turizma); 2. Ruralni turizam kao tržišni segment, indikatori održivosti i posebni oblici ruralnog turizma; 3. Stanje i tendencije u RT u svetu i Evropi; 4. Nastanak, razvoj i tendencije RT Srbije; 5. Analiza ponude, tražnje i marketing koncepta u RT Srbije; 6. Institucionalni i zakonodavni okvir RT u Srbiji.
    Sadržaj praktične nastave Analiza dostupnih podataka o ruralnom turizmu Srbije na nacionalnom i regionalnom nivou; turističke vrednosti; modeli konačišta i usluga u ruralnom turizmu; marketing usluga u ruralnom turizmu Srbije; analiza primera iz prakse; interpretacija individualnih seminarskih radova vezanih za problematiku razvoja ruralnog turizma u Srbiji.
    Literatura
    1. Oriade A., Robinson P. (2017). Rural Tourism and Enterprise: Management, Marketing and Sustainability. CAB International.
    2. Košić K. (2012). Ruralni turizam Vojvodine. Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad
    3. Đurović D., Cvejić S. (2011). Ruralni turizam kao činilac ruralnog razvoja. SeCons, Beograd
    4. Todorović M., Štetić S. (2009). Ruralni turizam, Geografski fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. Individualni konsultativni proces u toku pripreme seminarskog rada. Provera znanja u toku nastave putem testa, prezentacije i odbrane seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20