Навигација

О-УБ-20-УКВА - Управљање квалитетом у производњи хране

Спецификација предмета
НазивУправљање квалитетом у производњи хране
АкронимО-УБ-20-УКВА
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања савремене философије, приступа и принципа управљања квалитетом у производњи хране, организације функције управљања квалитетом, специфичних метода управљања и контролисања квалитета производа и процеса.
    Исходи учења (стечена знања)Након положеног испита студенти ће бити оспособљени да: (i) разумеју процесни приступ и концепт побољшања квалитета у производњи хране; (ii) разликују поједине стандарде који се баве управљањем квалитета и њихову примену у производњи хране; (iii) уводе, примењују и систематски унапређују систем управљања квалитетом у производњи хране; (iv) разумеју значај побољшања управљања квалитетом.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредавања обухватају: увод у систем управљања квалитетом; документација и ресурси; процесни приступ; развој производа и процеса у производњи хране; контрола квалитета – пријемна контрола, процесна контрола и завршна контрола; неусаглашени производ; квалитет процеса и квалитет производа; добављачи и корисници; механизми побољшања; менаџмент принципи; серија ISO 9000; награде квалитета.
    Садржај практичне наставеПрактична настава се реализује тако што студенти, подељени по групама раде семинарски рад који се састоји из следећих делова: опис технолошког процеса производње и опис производа; израда дијаграма тока процеса; израда плана контролисања; израда радних упутстава контролисања; и израда обрасца те активности контролисања; индикатори призводње и контроле.
    Литература
    1. Радовановић Р., Ђекић И. (2011): Управљање квалитетом у процесима производње хране, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    33
    Методе извођења наставеУсмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће дидактичке опреме; интерактивна метода; консултације - директне и електронским путем
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20