О-УБ-20-ХППР - Хемија природних производа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хемија природних производа | |||
Акроним | О-УБ-20-ХППР | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање 1. знања о структури, основним хемијским и физичким особинама органских једињења заступљених у природи. 2. вештина изоловања природних органских једињења који се користе у прехрамбеној технологији. 3. способности решавања конкретних проблема из области предмета хемија природних производа. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса студент треба да: 1. Разуме структуру, хемијске и физичких особина природних органских једињења. 2. Овлада техникама изоловања и карактеризације 3. Дефинише и објасни основу улогу органских једињења који се користе у прехрамбеној технологији. 4. Решава конкретне задатке из области природних органских једињења 5. Анализира изолована природна органска едињења. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Аминокиселине, полипептиди и протеини . 2. Угљени хидрати 3. Липиди 4. Нуклеинске киселине 5. Хормони 6. Алкалоиди 7. Антибиотици. | |||
Садржај практичне наставе | 1. Хемијске реакције и изоловање протеина, 2. Хемијске реакције и изоловање угљених хидрата. 3. Изоловање масних киселина и сапонификација масти и уља. 4. Изоловање терпена 5. Изоловање стероида 6. Изоловање алкалоида 7. Изоловање ДНК из природног материјала. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 2 | ||
Методе извођења наставе | Класична предавања, интерактивна настава и лабораторијске вежбе. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 50 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | 30 | |||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |