Навигација

О-УБ-20-ХППР - Хемија природних производа

Спецификација предмета
НазивХемија природних производа
АкронимО-УБ-20-ХППР
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање 1. знања о структури, основним хемијским и физичким особинама органских једињења заступљених у природи. 2. вештина изоловања природних органских једињења који се користе у прехрамбеној технологији. 3. способности решавања конкретних проблема из области предмета хемија природних производа.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да: 1. Разуме структуру, хемијске и физичких особина природних органских једињења. 2. Овлада техникама изоловања и карактеризације 3. Дефинише и објасни основу улогу органских једињења који се користе у прехрамбеној технологији. 4. Решава конкретне задатке из области природних органских једињења 5. Анализира изолована природна органска едињења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Аминокиселине, полипептиди и протеини . 2. Угљени хидрати 3. Липиди 4. Нуклеинске киселине 5. Хормони 6. Алкалоиди 7. Антибиотици.
    Садржај практичне наставе1. Хемијске реакције и изоловање протеина, 2. Хемијске реакције и изоловање угљених хидрата. 3. Изоловање масних киселина и сапонификација масти и уља. 4. Изоловање терпена 5. Изоловање стероида 6. Изоловање алкалоида 7. Изоловање ДНК из природног материјала.
    Литература
    1. С. Пет ровић, Д. Мијин, Н. Стојановић: Хемија природних органски једињења, ТМФ Београд, 2009. Б. Грујић - Ињац, С. Лајшић: Хемија природних производа, Филозофски факултет Ниш, 1983.Vollhard K. P. C., Schore N. E.: Organska hemija - prevod, Hajdigraf, Beograd, 1996. Н. Бањац, Н. Пантелић, М. Миловановић: Практикум из хемије природних једињења, Пољопривредни факултет, 2018.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    212
    Методе извођења наставеКласична предавања, интерактивна настава и лабораторијске вежбе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит50
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти30
    Колоквијуми20
    Семинари