O-UB-20-HPPR - Hemija prirodnih proizvoda
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Hemija prirodnih proizvoda | |||
Akronim | O-UB-20-HPPR | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje 1. znanja o strukturi, osnovnim hemijskim i fizičkim osobinama organskih jedinjenja zastupljenih u prirodi. 2. veština izolovanja prirodnih organskih jedinjenja koji se koriste u prehrambenoj tehnologiji. 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema iz oblasti predmeta hemija prirodnih proizvoda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da: 1. Razume strukturu, hemijske i fizičkih osobina prirodnih organskih jedinjenja. 2. Ovlada tehnikama izolovanja i karakterizacije 3. Definiše i objasni osnovu ulogu organskih jedinjenja koji se koriste u prehrambenoj tehnologiji. 4. Rešava konkretne zadatke iz oblasti prirodnih organskih jedinjenja 5. Analizira izolovana prirodna organska edinjenja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Aminokiseline, polipeptidi i proteini . 2. Ugljeni hidrati 3. Lipidi 4. Nukleinske kiseline 5. Hormoni 6. Alkaloidi 7. Antibiotici. | |||
Sadržaj praktične nastave | 1. Hemijske reakcije i izolovanje proteina, 2. Hemijske reakcije i izolovanje ugljenih hidrata. 3. Izolovanje masnih kiselina i saponifikacija masti i ulja. 4. Izolovanje terpena 5. Izolovanje steroida 6. Izolovanje alkaloida 7. Izolovanje DNK iz prirodnog materijala. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | Klasična predavanja, interaktivna nastava i laboratorijske vežbe. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 50 | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | 30 | |||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |