Navigacija

O-UB-20-HPPR - Hemija prirodnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija prirodnih proizvoda
Akronim O-UB-20-HPPR
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje 1. znanja o strukturi, osnovnim hemijskim i fizičkim osobinama organskih jedinjenja zastupljenih u prirodi. 2. veština izolovanja prirodnih organskih jedinjenja koji se koriste u prehrambenoj tehnologiji. 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema iz oblasti predmeta hemija prirodnih proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da: 1. Razume strukturu, hemijske i fizičkih osobina prirodnih organskih jedinjenja. 2. Ovlada tehnikama izolovanja i karakterizacije 3. Definiše i objasni osnovu ulogu organskih jedinjenja koji se koriste u prehrambenoj tehnologiji. 4. Rešava konkretne zadatke iz oblasti prirodnih organskih jedinjenja 5. Analizira izolovana prirodna organska edinjenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Aminokiseline, polipeptidi i proteini . 2. Ugljeni hidrati 3. Lipidi 4. Nukleinske kiseline 5. Hormoni 6. Alkaloidi 7. Antibiotici.
    Sadržaj praktične nastave 1. Hemijske reakcije i izolovanje proteina, 2. Hemijske reakcije i izolovanje ugljenih hidrata. 3. Izolovanje masnih kiselina i saponifikacija masti i ulja. 4. Izolovanje terpena 5. Izolovanje steroida 6. Izolovanje alkaloida 7. Izolovanje DNK iz prirodnog materijala.
    Literatura
    1. S. Pet rović, D. Mijin, N. Stojanović: Hemija prirodnih organski jedinjenja, TMF Beograd, 2009. B. Grujić - Injac, S. Lajšić: Hemija prirodnih proizvoda, Filozofski fakultet Niš, 1983.Vollhard K. P. C., Schore N. E.: Organska hemija - prevod, Hajdigraf, Beograd, 1996. N. Banjac, N. Pantelić, M. Milovanović: Praktikum iz hemije prirodnih jedinjenja, Poljoprivredni fakultet, 2018.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 2
    Metode izvođenja nastave Klasična predavanja, interaktivna nastava i laboratorijske vežbe.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti 30
    Kolokvijumi 20
    Seminari