О-ТА-20-МИКА - Микробиологија анималних производа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиологија анималних производа | |||
Акроним | О-ТА-20-МИКА | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија анималних производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Знања основним групама микроорганизама значајних за индустријску производњу анималних производа, начина трансформације састојака у храни, контролисање присутне микрофлоре у храни, улоге микроорганизама у ферментационим процесима у анималним производима, карактеристике патогених и микроорганизама који изазивају кварење, методе анализе присуства патогених према важећој регулативи. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Треба да: опише и објасни карактеристике група микроорганизама присутних у анималним производима; дефинише улогу микроорганизама у ферментационим и трансформационим процесима,сагледа улогу стартер, допунских и пробиотских култура у производњи анималних производа, анализира и детектује патогене микроорганизме, као и оне који изазивају кварење хране, презентује стечена знања и примени у пракси. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод; Бактерије млечне киселине, сирћетне, спорогене, квасци, више и ниже гљиве; Еколошки фактори за развиће мо. у храни, Микроорганизми који изазивају тровања храном; Типови стартер култура; Улога микроорганизама у бихемијским трансформацијама; Микробиологија млека, меса, риба и јаја;Микробиолошка безбедност производа и одговарајуће микробиолошке норме | |||
Садржај практичне наставе | Теоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима: методе морфолошке и биохемијске карактеризације бактерија млечне киселине методе морфолошке и биохемијске карактеризације патогених бактерија методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, квасаца, плесни, методе контроле исправности производа | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 2 | ||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |