Навигација

О-ТА-20-МИКА - Микробиологија анималних производа

Спецификација предмета
НазивМикробиологија анималних производа
АкронимО-ТА-20-МИКА
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија анималних производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЗнања основним групама микроорганизама значајних за индустријску производњу анималних производа, начина трансформације састојака у храни, контролисање присутне микрофлоре у храни, улоге микроорганизама у ферментационим процесима у анималним производима, карактеристике патогених и микроорганизама који изазивају кварење, методе анализе присуства патогених према важећој регулативи.
    Исходи учења (стечена знања)Треба да: опише и објасни карактеристике група микроорганизама присутних у анималним производима; дефинише улогу микроорганизама у ферментационим и трансформационим процесима,сагледа улогу стартер, допунских и пробиотских култура у производњи анималних производа, анализира и детектује патогене микроорганизме, као и оне који изазивају кварење хране, презентује стечена знања и примени у пракси.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод; Бактерије млечне киселине, сирћетне, спорогене, квасци, више и ниже гљиве; Еколошки фактори за развиће мо. у храни, Микроорганизми који изазивају тровања храном; Типови стартер култура; Улога микроорганизама у бихемијским трансформацијама; Микробиологија млека, меса, риба и јаја;Микробиолошка безбедност производа и одговарајуће микробиолошке норме
    Садржај практичне наставеТеоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима:  методе морфолошке и биохемијске карактеризације бактерија млечне киселине  методе морфолошке и биохемијске карактеризације патогених бактерија  методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, квасаца, плесни, методе контроле исправности производа
    Литература
    1. Радуловић, З. 2010: Аутохтоне бактерије млечне киселине као стартер културе. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија.
    2. Радуловић, З.и Мирковић М. 2016: Пробиотици и пребиотици, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија.
    3. Ray B.: Fundamental Food Microbiology, Third Edition, CRS Press 2003
    4. Jay J.: Modern Food Microbiology 6th edition An Aspen Publication ,2000
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    212
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари