Navigacija

O-TA-20-MIKA - Mikrobiologija animalnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija animalnih proizvoda
Akronim O-TA-20-MIKA
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Znanja osnovnim grupama mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju animalnih proizvoda, načina transformacije sastojaka u hrani, kontrolisanje prisutne mikroflore u hrani, uloge mikroorganizama u fermentacionim procesima u animalnim proizvodima, karakteristike patogenih i mikroorganizama koji izazivaju kvarenje, metode analize prisustva patogenih prema važećoj regulativi.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Treba da: opiše i objasni karakteristike grupa mikroorganizama prisutnih u animalnim proizvodima; definiše ulogu mikroorganizama u fermentacionim i transformacionim procesima,sagleda ulogu starter, dopunskih i probiotskih kultura u proizvodnji animalnih proizvoda, analizira i detektuje patogene mikroorganizme, kao i one koji izazivaju kvarenje hrane, prezentuje stečena znanja i primeni u praksi.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod; Bakterije mlečne kiseline, sirćetne, sporogene, kvasci, više i niže gljive; Ekološki faktori za razviće mo. u hrani, Mikroorganizmi koji izazivaju trovanja hranom; Tipovi starter kultura; Uloga mikroorganizama u bihemijskim transformacijama; Mikrobiologija mleka, mesa, riba i jaja;Mikrobiološka bezbednost proizvoda i odgovarajuće mikrobiološke norme
    Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima:  metode morfološke i biohemijske karakterizacije bakterija mlečne kiseline  metode morfološke i biohemijske karakterizacije patogenih bakterija  metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, kvasaca, plesni, metode kontrole ispravnosti proizvoda
    Literatura
    1. Radulović, Z. 2010: Autohtone bakterije mlečne kiseline kao starter kulture. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija.
    2. Radulović, Z.i Mirković M. 2016: Probiotici i prebiotici, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija.
    3. Ray B.: Fundamental Food Microbiology, Third Edition, CRS Press 2003
    4. Jay J.: Modern Food Microbiology 6th edition An Aspen Publication ,2000
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari