О-КВ-20-ВИН2 - Технологија вина 2
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија вина 2 | |||
Акроним | О-КВ-20-ВИН2 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | 1. Знања о преради грожђа, алкохолној ферментацији, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. способан да током поступка производње вина усмерава процес у правцу добијања што квалитетнијег производа; 3. способности решавања конкретних проблема у погледу недостатака, мана и кварења вина, спречавања и уклањања истих. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да покаже познавање: 1. Процеса алкохолне ферментације; 2. Познавање процеса производње белих вина; 3. Познавање процеса производње розе и ружичастих вина; 4. Познавање процеса производње црвених вина; 5. Практична знања код основних захвата неге и одлежавања вина; 6. Практична знања код уклањања мана, недостатака и кварења вина. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | ||||
Садржај практичне наставе | 1. Одређивање количине слободног и укупног сумпордиоксида у вину; 2. Количина испарљивих киселина у вину; 3. Количина укупних фенолних једињењау вину; 4. Количина укупног пепела у вину; 5. Количина калијума у вину; 6. Количина резидуалног шећера у вину; 7. Интензитет и нијансе боје; 7. Винска киселина у вину; 8. Специфична тежина вина, дестилата и екстракта; 9. Бистрење и стабилизација вина. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 1 | 2 | ||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |