О-КВ-20-ВИН2 - Технологија вина 2
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија вина 2 | |||
| Акроним | О-КВ-20-ВИН2 | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | 1. Знања о преради грожђа, алкохолној ферментацији, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. способан да током поступка производње вина усмерава процес у правцу добијања што квалитетнијег производа; 3. способности решавања конкретних проблема у погледу недостатака, мана и кварења вина, спречавања и уклањања истих. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да покаже познавање: 1. Процеса алкохолне ферментације; 2. Познавање процеса производње белих вина; 3. Познавање процеса производње розе и ружичастих вина; 4. Познавање процеса производње црвених вина; 5. Практична знања код основних захвата неге и одлежавања вина; 6. Практична знања код уклањања мана, недостатака и кварења вина. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | ||||
| Садржај практичне наставе | 1. Одређивање количине слободног и укупног сумпордиоксида у вину; 2. Количина испарљивих киселина у вину; 3. Количина укупних фенолних једињењау вину; 4. Количина укупног пепела у вину; 5. Количина калијума у вину; 6. Количина резидуалног шећера у вину; 7. Интензитет и нијансе боје; 7. Винска киселина у вину; 8. Специфична тежина вина, дестилата и екстракта; 9. Бистрење и стабилизација вина. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 1 | 2 | ||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
