Навигација

О-КВ-20-ВИН2 - Технологија вина 2

Спецификација предмета
НазивТехнологија вина 2
АкронимО-КВ-20-ВИН2
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. Знања о преради грожђа, алкохолној ферментацији, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. способан да током поступка производње вина усмерава процес у правцу добијања што квалитетнијег производа; 3. способности решавања конкретних проблема у погледу недостатака, мана и кварења вина, спречавања и уклањања истих.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да покаже познавање: 1. Процеса алкохолне ферментације; 2. Познавање процеса производње белих вина; 3. Познавање процеса производње розе и ружичастих вина; 4. Познавање процеса производње црвених вина; 5. Практична знања код основних захвата неге и одлежавања вина; 6. Практична знања код уклањања мана, недостатака и кварења вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе
    Садржај практичне наставе1. Одређивање количине слободног и укупног сумпордиоксида у вину; 2. Количина испарљивих киселина у вину; 3. Количина укупних фенолних једињењау вину; 4. Количина укупног пепела у вину; 5. Количина калијума у вину; 6. Количина резидуалног шећера у вину; 7. Интензитет и нијансе боје; 7. Винска киселина у вину; 8. Специфична тежина вина, дестилата и екстракта; 9. Бистрење и стабилизација вина.
    Литература
    1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999;
    2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986;
    3. Петровић, А. Практикум за Технологију вина. Београд: Пољопривредни факултет, 2022
    4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006
    5. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016;
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    312
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари