O-KV-20-VIN2 - Tehnologija vina 2
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija vina 2 | |||
Akronim | O-KV-20-VIN2 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija konzervisanja i vrenja | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | 1. Znanja o preradi grožđa, alkoholnoj fermentaciji, proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina, manama, nedostacima i kvarenjima vina; 2. sposoban da tokom postupka proizvodnje vina usmerava proces u pravcu dobijanja što kvalitetnijeg proizvoda; 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema u pogledu nedostataka, mana i kvarenja vina, sprečavanja i uklanjanja istih. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da pokaže poznavanje: 1. Procesa alkoholne fermentacije; 2. Poznavanje procesa proizvodnje belih vina; 3. Poznavanje procesa proizvodnje roze i ružičastih vina; 4. Poznavanje procesa proizvodnje crvenih vina; 5. Praktična znanja kod osnovnih zahvata nege i odležavanja vina; 6. Praktična znanja kod uklanjanja mana, nedostataka i kvarenja vina. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | ||||
Sadržaj praktične nastave | 1. Određivanje količine slobodnog i ukupnog sumpordioksida u vinu; 2. Količina isparljivih kiselina u vinu; 3. Količina ukupnih fenolnih jedinjenjau vinu; 4. Količina ukupnog pepela u vinu; 5. Količina kalijuma u vinu; 6. Količina rezidualnog šećera u vinu; 7. Intenzitet i nijanse boje; 7. Vinska kiselina u vinu; 8. Specifična težina vina, destilata i ekstrakta; 9. Bistrenje i stabilizacija vina. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 1 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |