О-КВ-20-ВИН1 - Технологија вина 1
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Технологија вина 1 | |||
Акроним | О-КВ-20-ВИН1 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање: 1. о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, критеријумима за одређивање зрелости и времена бербе грожђа, корекцији хемијског састава шире, винским судовима; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа, да врши контролу; 3. способности решавања конкретних проблема у производњи. | |||
Исходи учења (стечена знања) | 1. Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире и динамику важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа; 3.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет грожђа и карактер вина; 4. Способан за одређивање зрелости и времена бербе грожђа; 5. Стекне практична знања код корекције хемијског састава шире; 6. Стекне практична знања о одржавању винских судова. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Увод: историјат винарства и виноградарства код нас и у свету; 2. Познавање грожђа као сировине за производњу вина; 3. Хемијски састав шире; 4. Фазе развоја бобице; 5. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; 6. Критеријуми за одређивање зрелости и времена бербе грожђа; 7. Корекција садржаја шећера и киселина у шири; 8. Савремени концепт предузећа за производњу вина; 9. Вински судови. | |||
Садржај практичне наставе | 1. Одређивање механичког састава грозда; 2.Одређивање количине шећера у шири; 3. Поправка количине шећера у шири; 4. Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; 5. Корекција ацидитета шире. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 1 | ||
Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз лабораторијске вежбе. Сви студенти раде два теста знања и разумевања. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |