Навигација

О-КВ-20-ВИН1 - Технологија вина 1

Спецификација предмета
НазивТехнологија вина 1
АкронимО-КВ-20-ВИН1
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: 1. о грожђу као сировини, хемијском саставу шире, критеријумима за одређивање зрелости и времена бербе грожђа, корекцији хемијског састава шире, винским судовима; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа, да врши контролу; 3. способности решавања конкретних проблема у производњи.
    Исходи учења (стечена знања)1. Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире и динамику важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа; 3.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет грожђа и карактер вина; 4. Способан за одређивање зрелости и времена бербе грожђа; 5. Стекне практична знања код корекције хемијског састава шире; 6. Стекне практична знања о одржавању винских судова.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Увод: историјат винарства и виноградарства код нас и у свету; 2. Познавање грожђа као сировине за производњу вина; 3. Хемијски састав шире; 4. Фазе развоја бобице; 5. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и вина; 6. Критеријуми за одређивање зрелости и времена бербе грожђа; 7. Корекција садржаја шећера и киселина у шири; 8. Савремени концепт предузећа за производњу вина; 9. Вински судови.
    Садржај практичне наставе1. Одређивање механичког састава грозда; 2.Одређивање количине шећера у шири; 3. Поправка количине шећера у шири; 4. Одређивање титриљивог ацидитета шире и вина; 5. Корекција ацидитета шире.
    Литература
    1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999;
    2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986;
    3. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016;
    4. Петровић, А. Практикум за Технологију вина. Београд: Пољопривредни факултет, 2022
    5. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз лабораторијске вежбе. Сви студенти раде два теста знања и разумевања.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари