Navigacija

O-KV-20-VIN1 - Tehnologija vina 1

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija vina 1
Akronim O-KV-20-VIN1
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje: 1. o grožđu kao sirovini, hemijskom sastavu šire, kriterijumima za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa, korekciji hemijskog sastava šire, vinskim sudovima; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda, da vrši kontrolu; 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema u proizvodnji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) 1. Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire i dinamiku važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa; 3.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet grožđa i karakter vina; 4. Sposoban za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa; 5. Stekne praktična znanja kod korekcije hemijskog sastava šire; 6. Stekne praktična znanja o održavanju vinskih sudova.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva kod nas i u svetu; 2. Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; 3. Hemijski sastav šire; 4. Faze razvoja bobice; 5. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i vina; 6. Kriterijumi za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa; 7. Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi; 8. Savremeni koncept preduzeća za proizvodnju vina; 9. Vinski sudovi.
    Sadržaj praktične nastave 1. Određivanje mehaničkog sastava grozda; 2.Određivanje količine šećera u širi; 3. Popravka količine šećera u širi; 4. Određivanje titriljivog aciditeta šire i vina; 5. Korekcija aciditeta šire.
    Literatura
    1. Milosavljević, M., Jović, S. Grožđe i vino. Beograd: Agena, 1999;
    2. Radovanović, V. Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga, 1986;
    3. Blesić, M. Tehnologija vina. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, 2016;
    4. Petrović, A. Praktikum za Tehnologiju vina. Beograd: Poljoprivredni fakultet, 2022
    5. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz laboratorijske vežbe. Svi studenti rade dva testa znanja i razumevanja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari