Навигација

О-ХК-20-ГЕН - Генетика

Спецификација предмета
НазивГенетика
АкронимО-ХК-20-ГЕН
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтудент стекне знања о основним принципима наслеђивања особина, о изворима варијабилности, о процесима укљученим у реализацију генетичке информације на молекуларном нивоу и о типовима и значају мутација, вештину да промене у генотипу повеже са променама у фенотипу, да утврди начинe наслеђивања особина, и способност да стечена знања примени у оплемењивању биљака.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да: 1) покаже разумевање карактеристика различитих типова наслеђивања особина; 2) дефинише и објасни механизме деловања различитих извора варијабилности; 3) објасни трансфер информације са ДНК молекула, на РНК и протеине 4) примени методе и поступке генетичке анализе квантитативних особина; 5) опише технологију рекомбинантне ДНК, генетичке трансформације и примену ГМО у пољопривреди
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМенделова генетика. Интра и интералелне интеракције гена.. Детерминација пола. Деловање гена, типови наслеђивања и компоненте варијабилности квантитативних особина. Нуклеинске киселине. Репликација. Транскрипција. Транслација. Регулација активности гена. Мутације гена и хромозома. Наслеђивање везано за пластиде и митохондрије. Методе манипулисања геномима и генима и примена ГМО у хортикултури.
    Садржај практичне наставеПромене у броју хромозома и количини генетичког материјала током ћелијског циклуса. Монохибридно и дихибридно наслеђивање. Интеракција гена. Примена статистичких метода у генетичкој анализи квалитативних и квантитативних особина. Хромозомске мапе. Генетичка шифра и експресија гена. Генске и хромозомске мутације.
    Литература
    1. Ракоњац, В. (2012). Основи генетике. Уџбеник. Драганић, Београд
    2. Шурлан-Момировић, Г., Ракоњац, В., Продановић, С., Живановић, Т. (2012). Генетика и оплемењивање биљака – практикум. Пољопривредни факултет, Београд
    3. Вучинић, М., Пешић, В. (1997). Манипулације анималним и биљним геномима и генима у пољопривреди. Универзитет у Београду, Београд.
    4. Бранковић, Г. (2018). Збирка решених задатака из генетике. Пољопривредни факултет. Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеИнтерактивна теоријска и практична настава, консултације.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит10
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари