Navigacija

O-HK-20-GEN - Genetika

Specifikacija predmeta
Naziv Genetika
Akronim O-HK-20-GEN
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Student stekne znanja o osnovnim principima nasleđivanja osobina, o izvorima varijabilnosti, o procesima uključenim u realizaciju genetičke informacije na molekularnom nivou i o tipovima i značaju mutacija, veštinu da promene u genotipu poveže sa promenama u fenotipu, da utvrdi načine nasleđivanja osobina, i sposobnost da stečena znanja primeni u oplemenjivanju biljaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da: 1) pokaže razumevanje karakteristika različitih tipova nasleđivanja osobina; 2) definiše i objasni mehanizme delovanja različitih izvora varijabilnosti; 3) objasni transfer informacije sa DNK molekula, na RNK i proteine 4) primeni metode i postupke genetičke analize kvantitativnih osobina; 5) opiše tehnologiju rekombinantne DNK, genetičke transformacije i primenu GMO u poljoprivredi
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mendelova genetika. Intra i interalelne interakcije gena.. Determinacija pola. Delovanje gena, tipovi nasleđivanja i komponente varijabilnosti kvantitativnih osobina. Nukleinske kiseline. Replikacija. Transkripcija. Translacija. Regulacija aktivnosti gena. Mutacije gena i hromozoma. Nasleđivanje vezano za plastide i mitohondrije. Metode manipulisanja genomima i genima i primena GMO u hortikulturi.
    Sadržaj praktične nastave Promene u broju hromozoma i količini genetičkog materijala tokom ćelijskog ciklusa. Monohibridno i dihibridno nasleđivanje. Interakcija gena. Primena statističkih metoda u genetičkoj analizi kvalitativnih i kvantitativnih osobina. Hromozomske mape. Genetička šifra i ekspresija gena. Genske i hromozomske mutacije.
    Literatura
    1. Rakonjac, V. (2012). Osnovi genetike. Udžbenik. Draganić, Beograd
    2. Šurlan-Momirović, G., Rakonjac, V., Prodanović, S., Živanović, T. (2012). Genetika i oplemenjivanje biljaka – praktikum. Poljoprivredni fakultet, Beograd
    3. Vučinić, M., Pešić, V. (1997). Manipulacije animalnim i biljnim genomima i genima u poljoprivredi. Univerzitet u Beogradu, Beograd.
    4. Branković, G. (2018). Zbirka rešenih zadataka iz genetike. Poljoprivredni fakultet. Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Interaktivna teorijska i praktična nastava, konsultacije.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 10
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari