Навигација

О-ВВ-20-СПР3 - Стручна пракса 3

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса 3
АкронимО-ВВ-20-СПР3
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтручна пракса има за циљ да омогући студенту стицање практичних знања из области воћарства, виноградарства и оплемењивања воћака и винове лозе. Студент треба да упозна функционисање и организацију воћарско - виноградарске производње на газдинствима различите величине. Кроз радну праксу студент треба да савлада вештине извођења појединих мера у савременим засадима воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)Завршетком стручне праксе студент треба да овлада технологијом производње воћа и грожђа,технологијом производње садног материјала, методама селекције и оплемењивања воћака и винове лозе. Вештине које студент стекне обављањем праксе оспособљавају га за успешно вођење производног процеса у области воћарства и виноградарства.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОбилазак производних засада, расадника и објеката за чување и прераду воћа и грожђа ради упознавања студената са функционисањем и организацијом воћарско – виноградарске производње, технологијом производње садног материјала, бербом, класирањем и паковањем плодова.
    Садржај практичне наставеПрактична и интерактивна настава ће се обављати у воћњацима и виноградима Огледног добра „Радмиловац“ Пољопривредног факултета. У пролеће (почетак марта) ће студенти изводити зимску резидбу воћака и винове лозе. Студенти ће током Стручне праксе 3 наставити са процесом производње садног материјала која ће бити финализована са вађењем, класирањем и складиштењем садница.
    Литература
    1. Зец Г., Ђорђевић Б. (2020): Практична обука из Воћарсва, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    2. Станковић, Д., Јовановић , М.(1990): Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд
    3. Марковић, Н. (2012): Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина светог манастира Хиландар, Београд
    4. Накаламић, А., Марковић, Н. (2007): Опште виноградарство. Пољопривредни факултет, Задужбина светог манастира Хиландар. Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари