Navigacija

O-VV-20-SPR3 - Stručna praksa 3

Specifikacija predmeta
Naziv Stručna praksa 3
Akronim O-VV-20-SPR3
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Stručna praksa ima za cilj da omogući studentu sticanje praktičnih znanja iz oblasti voćarstva, vinogradarstva i oplemenjivanja voćaka i vinove loze. Student treba da upozna funkcionisanje i organizaciju voćarsko - vinogradarske proizvodnje na gazdinstvima različite veličine. Kroz radnu praksu student treba da savlada veštine izvođenja pojedinih mera u savremenim zasadima voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Završetkom stručne prakse student treba da ovlada tehnologijom proizvodnje voća i grožđa,tehnologijom proizvodnje sadnog materijala, metodama selekcije i oplemenjivanja voćaka i vinove loze. Veštine koje student stekne obavljanjem prakse osposobljavaju ga za uspešno vođenje proizvodnog procesa u oblasti voćarstva i vinogradarstva.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Obilazak proizvodnih zasada, rasadnika i objekata za čuvanje i preradu voća i grožđa radi upoznavanja studenata sa funkcionisanjem i organizacijom voćarsko – vinogradarske proizvodnje, tehnologijom proizvodnje sadnog materijala, berbom, klasiranjem i pakovanjem plodova.
    Sadržaj praktične nastave Praktična i interaktivna nastava će se obavljati u voćnjacima i vinogradima Oglednog dobra „Radmilovac“ Poljoprivrednog fakulteta. U proleće (početak marta) će studenti izvoditi zimsku rezidbu voćaka i vinove loze. Studenti će tokom Stručne prakse 3 nastaviti sa procesom proizvodnje sadnog materijala koja će biti finalizovana sa vađenjem, klasiranjem i skladištenjem sadnica.
    Literatura
    1. Zec G., Đorđević B. (2020): Praktična obuka iz Voćarsva, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Zemun
    2. Stanković, D., Jovanović , M.(1990): Opšte voćarstvo, IRO, «Građevinska knjiga», Beograd
    3. Marković, N. (2012): Tehnologija gajenja vinove loze. Monografija, Zadužbina svetog manastira Hilandar, Beograd
    4. Nakalamić, A., Marković, N. (2007): Opšte vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet, Zadužbina svetog manastira Hilandar. Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0 0 6
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari