Навигација

О-ВВ-20-СПР2 - Стручна пракса 2

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса 2
АкронимО-ВВ-20-СПР2
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима/Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући упознавање са воћарском и виноградарском науком у пракси. Студенти раде у засадима различитих воћних врста и винограду током сва четири годишња доба. Циљ предмета је да студент упознају воћне врсте и сорте винове лозе које се гаје у Србији у различитим фенофазама и буду укључени у обављање свих савремених помотехничких, ампелотехничких и агротехничких операција.
    Исходи учења (стечена знања)Извођење резидбе јабучастих, коштичавих, јагодастих и језграстих воћака. Сортна резидба винове лозе. Извођење осталих помотехничких и ампелотехничких операција у воћњаку и винограду у циљу регулисања родности. Размеравање терена за подизање нових засада, припрема садница и лозних калемова и садња. Извођење агротехничких операција у воћњаку и винограду (обрада, наводњавање и ђубрење).
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПроцена родног потенцијала воћака и винове лозе. Упознавање са правилима и практично извођење зреле и зелене резидбе јабучастих, коштичавих, јагодастих и језграстих воћака. Сортна резидба винове лозе.
    Садржај практичне наставеОдржавање земљишта у воћњаку и винограду. Подизање нових засада, садња и резидба младих воћака и винове лозе у циљу формирања узгојног облика. Вегетативно и генеративно размножавање воћака и винове лозе. Извођење агротехничких и помотехничких операција у матичњацима и на производним површинама расадника.
    Литература
    1. Зец, Г., Ђорђевић, Б. (2020). Практична обука из воћарства. Универзитет у Београду Пољопривредни факултет. Београд.
    2. Станковић, Д., Јовановић, М. (1990). Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд.
    3. Радивојевић, Д., Марковић, Н. (2015). Воћарство и виноградарство. Универзитет у Београду Пољопривредни факултет. Београд.
    4. Марковић, Н. (2012). Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    5. Марковић, Н., Пржић, З. (2020). Технологија гајења винове лозе. Практикум, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз теоријски део и вежбе-практично. Наставним планом и програмом предвиђено је да у току летњег семестра студенти једном недељно обављају активности везане за предмет на Огледном добру Пољопривредног факултета „Радмиловац“ и кроз обилазак воћњака, винограда и винарија у Србији.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари