Навигација

О-ВВ-20-НТВ - Нетрадиционалне воћке

Спецификација предмета
НазивНетрадиционалне воћке
АкронимО-ВВ-20-НТВ
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о мање значајним врстама воћака (које се у Србији не гаје или се гаје у ограниченом обиму, углавном на окућници), њиховом привредном значају, морфолошким карактеристикама, хемијском саставу, хранљивим и лековитим својствима, сортама, захтевима према еколошким факторима, као и њиховом гајењу.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да се оспособи за познавање нетрадиционалних врста континенталних, суптропских и тропских воћака, њихове употребе у људској исхрани и ефеката на здравље људи, еколошких захтева, као и специфичности технологије гајења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на три поглавља која обухватају: 1) Уводни део; 2) Континенталне воћке; 3) Суптропске и тропске воћке. У оквиру сваке врсте воћака ће бити обрађене следеће области: систематско место, привредни значај, морфолошке карактеристике, хемијски састав, хранљива и лековита вредност плодова, сорте, екологија и технологија гајења.
    Садржај практичне наставеВежбе ће обухватити морфологију воћака која подразумева морфолошке карактеристике стабла, листа, цвета и плода. На вежбама ће се студенти оспособити за препознавање различитих врста воћака. На крају семестра предвиђена је једна теренска вежба.
    Литература
    1. Мратинић, Е., Којић М. (1998). Самоникле врсте воћака Србије. Институт за истраживања у пољопривреди "Србија", Београд.
    2. Николић, М., Радуловић, М. (2010). Суптропске и тропске воћке. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    3. Janick J., Paull R.E. (2008). The Encyclopedia of Fruit & Nuts. CAB International, Wallingford, UK.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари