Navigacija

O-VV-20-NTV - Netradicionalne voćke

Specifikacija predmeta
Naziv Netradicionalne voćke
Akronim O-VV-20-NTV
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o manje značajnim vrstama voćaka (koje se u Srbiji ne gaje ili se gaje u ograničenom obimu, uglavnom na okućnici), njihovom privrednom značaju, morfološkim karakteristikama, hemijskom sastavu, hranljivim i lekovitim svojstvima, sortama, zahtevima prema ekološkim faktorima, kao i njihovom gajenju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da se osposobi za poznavanje netradicionalnih vrsta kontinentalnih, suptropskih i tropskih voćaka, njihove upotrebe u ljudskoj ishrani i efekata na zdravlje ljudi, ekoloških zahteva, kao i specifičnosti tehnologije gajenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na tri poglavlja koja obuhvataju: 1) Uvodni deo; 2) Kontinentalne voćke; 3) Suptropske i tropske voćke. U okviru svake vrste voćaka će biti obrađene sledeće oblasti: sistematsko mesto, privredni značaj, morfološke karakteristike, hemijski sastav, hranljiva i lekovita vrednost plodova, sorte, ekologija i tehnologija gajenja.
    Sadržaj praktične nastave Vežbe će obuhvatiti morfologiju voćaka koja podrazumeva morfološke karakteristike stabla, lista, cveta i ploda. Na vežbama će se studenti osposobiti za prepoznavanje različitih vrsta voćaka. Na kraju semestra predviđena je jedna terenska vežba.
    Literatura
    1. Mratinić, E., Kojić M. (1998). Samonikle vrste voćaka Srbije. Institut za istraživanja u poljoprivredi "Srbija", Beograd.
    2. Nikolić, M., Radulović, M. (2010). Suptropske i tropske voćke. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    3. Janick J., Paull R.E. (2008). The Encyclopedia of Fruit & Nuts. CAB International, Wallingford, UK.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari