Навигација

О-ВВ-20-СПР1 - Стручна пракса 1

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса 1
АкронимО-ВВ-20-СПР1
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима/Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтручна пракса има за циљ да омогући студенту стицање практичних знања из области воћарства и виноградарства. Студент треба да упозна функционисање и организацију воћарско - виноградарске производње на газдинствима различите величине. Кроз радну праксу студент треба да савлада вештине извођења појединих мера у савременим засадима воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)Завршетком стручне праксе студент треба да овлада технологијом производње воћа и грожђа и технологијом производње садног материјала. Вештине које студент стекне обављањем праксе оспособљавају га за успешно вођење производног процеса у области воћарства и виноградарства.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУпознавање са засадима воћака и винове лозе у пракси. Морфологија воћака и винове лозе, типови пупољака и родних гранчица;
    Садржај практичне наставеИзвођење помотехничких и ампелотехничких мера, којима се регулише бујност и родност ( повијање грана, проређивање плодова и др.); Механизација воћарско-виноградарске производње; Упознавање са педолошким карактеристикама земљишта на Огледном добру „Радмиловац“. Мелиорације земљишта.
    Литература
    1. Зец, Г., Ђорђевић, Б. (2020): Практичн аобука из воћарства. Универзитет у Београду Пољопривредни факултет. Београд.
    2. Станковић, Д., Јовановић, М. (1990). Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд.
    3. Радивојевић, Д., Марковић, Н. (2015). Воћарство и виноградарство. Универзитет у Београду Пољопривредни факултет. Београд.
    4. Марковић, Н. (2012). Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    5. Марковић, Н., Пржић, З. (2020). Технологија гајења винове лозе. Практикум, Задужбина св. Манастира Хиландар, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставеПрактична и интерактивна настава ће се обављати у воћњацима и виноградима Огледног добра „Радмиловац“. Студенти ће учествовати у радним активностима у засадима воћака и винове лозе (садња, окопавање, повијање грана, прореда плодова, берба плодова). Упознавање и обука за извођење агротехничких мера у засадима воћака и винове лозе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари