Navigacija

O-VV-20-SPR1 - Stručna praksa 1

Specifikacija predmeta
Naziv Stručna praksa 1
Akronim O-VV-20-SPR1
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Stručna praksa ima za cilj da omogući studentu sticanje praktičnih znanja iz oblasti voćarstva i vinogradarstva. Student treba da upozna funkcionisanje i organizaciju voćarsko - vinogradarske proizvodnje na gazdinstvima različite veličine. Kroz radnu praksu student treba da savlada veštine izvođenja pojedinih mera u savremenim zasadima voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Završetkom stručne prakse student treba da ovlada tehnologijom proizvodnje voća i grožđa i tehnologijom proizvodnje sadnog materijala. Veštine koje student stekne obavljanjem prakse osposobljavaju ga za uspešno vođenje proizvodnog procesa u oblasti voćarstva i vinogradarstva.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Upoznavanje sa zasadima voćaka i vinove loze u praksi. Morfologija voćaka i vinove loze, tipovi pupoljaka i rodnih grančica;
    Sadržaj praktične nastave Izvođenje pomotehničkih i ampelotehničkih mera, kojima se reguliše bujnost i rodnost ( povijanje grana, proređivanje plodova i dr.); Mehanizacija voćarsko-vinogradarske proizvodnje; Upoznavanje sa pedološkim karakteristikama zemljišta na Oglednom dobru „Radmilovac“. Melioracije zemljišta.
    Literatura
    1. Zec, G., Đorđević, B. (2020): Praktičn aobuka iz voćarstva. Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    2. Stanković, D., Jovanović, M. (1990). Opšte voćarstvo, IRO, «Građevinska knjiga», Beograd.
    3. Radivojević, D., Marković, N. (2015). Voćarstvo i vinogradarstvo. Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    4. Marković, N. (2012). Tehnologija gajenja vinove loze. Monografija, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd.
    5. Marković, N., Pržić, Z. (2020). Tehnologija gajenja vinove loze. Praktikum, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0 0 6
    Metode izvođenja nastave Praktična i interaktivna nastava će se obavljati u voćnjacima i vinogradima Oglednog dobra „Radmilovac“. Studenti će učestvovati u radnim aktivnostima u zasadima voćaka i vinove loze (sadnja, okopavanje, povijanje grana, proreda plodova, berba plodova). Upoznavanje i obuka za izvođenje agrotehničkih mera u zasadima voćaka i vinove loze.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari