Навигација

О-ВВ-20-ЕНТО - Ентомологија

Спецификација предмета
НазивЕнтомологија
АкронимО-ВВ-20-ЕНТО
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о морфолошким, биолошким и еколошким карактеристикама економски значајнијих штеточина у воћарству и виноградарству, о симптомима оштећења изазваних штеточинама и могућностима примене адекватних мера сузбијања.
    Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање: морфологије и анатомије инсеката, и других штетних организама као и циклуса развића и симптома оштећења на воћкама и виновој лози и буде оспособљен за: препознавање врста инсеката и других штеточина, примену различитих метода праћења, идентификацију симптома оштећења и сигнализацију времена примене одређених мера сузбијања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај инсеката и других штеточина у воћарству и виноградарству; систематско место инсеката; морфологија и анатомија инсеката; размножавање и развиће; екологија инсеката; методе сузбијања штеточина; морфологија, биологија и штетност полифагних врста инсеката; штетни инсекти јабучастих и коштичавих воћака; штетни инсекти јагодастих и језграстих врста воћака; штетни инсекти винове лозе.
    Садржај практичне наставеМесто класе Insecta у колу Arthropoda; Морфологија и анатомија инсеката; Размножавање и развиће; Најзначајније штетне врсте инсеката воћака и винове лозе, из редова: Orthoptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera i Hymenoptera.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    304
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом. У току наставе је предвиђен један тест провере знања, а на крају практичне наставе (вежби), предвиђено је полагање колоквијума. Завршни усмени испит.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20