Navigacija

O-VV-20-ENTO - Entomologija

Specifikacija predmeta
Naziv Entomologija
Akronim O-VV-20-ENTO
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o morfološkim, biološkim i ekološkim karakteristikama ekonomski značajnijih štetočina u voćarstvu i vinogradarstvu, o simptomima oštećenja izazvanih štetočinama i mogućnostima primene adekvatnih mera suzbijanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje: morfologije i anatomije insekata, i drugih štetnih organizama kao i ciklusa razvića i simptoma oštećenja na voćkama i vinovoj lozi i bude osposobljen za: prepoznavanje vrsta insekata i drugih štetočina, primenu različitih metoda praćenja, identifikaciju simptoma oštećenja i signalizaciju vremena primene određenih mera suzbijanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj insekata i drugih štetočina u voćarstvu i vinogradarstvu; sistematsko mesto insekata; morfologija i anatomija insekata; razmnožavanje i razviće; ekologija insekata; metode suzbijanja štetočina; morfologija, biologija i štetnost polifagnih vrsta insekata; štetni insekti jabučastih i koštičavih voćaka; štetni insekti jagodastih i jezgrastih vrsta voćaka; štetni insekti vinove loze.
    Sadržaj praktične nastave Mesto klase Insecta u kolu Arthropoda; Morfologija i anatomija insekata; Razmnožavanje i razviće; Najznačajnije štetne vrste insekata voćaka i vinove loze, iz redova: Orthoptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera i Hymenoptera.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 4
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. U toku nastave je predviđen jedan test provere znanja, a na kraju praktične nastave (vežbi), predviđeno je polaganje kolokvijuma. Završni usmeni ispit.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20