Навигација

О-РА-20-МЕЛ - Мелиорације земљишта

Спецификација предмета
НазивМелиорације земљишта
АкронимО-РА-20-МЕЛ
Студијски програмБиљна производња
МодулРатарство и повртарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложен испит из Педологије.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање теоријског знања и разумевања о мелиорацијама пољопривредних земљишта и њиховом значају и утицају на биљну производњу и животну околину; начинима и методама наводњавања и одводњавања пољопривредних земљишта; педомелиорацијама; ерозији и начинима мелиоративног уређења пољопривредног подручја; вештина да примени методе и уређаје за истраживање водно-физичких и хемијских особина земљишта.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да поседује способност примене стеченог знања, самосталног рада и организације и планирања; као и извођења агро-мелиоративних мера, одређивања режима наводњавања, решавања проблема одводњавања, наводњавања, ерозије и хемијских мелиорација земљишта. Такође, треба да буде способан да критички размотри одређени начин наводњавања или одводњавања превлажених земљишта.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе. Основни елементи система земљиште–биљка–атмосфера и утицај мелиоративних мера на животну средину, 2. Одводњавање пољопривредних земљишта, 3. Наводњавање пољопривредних култура, 4. Педомелиорације, 5. Ерозија земљишта, 6. Уређење пољопривредног земљишта и производног простора.
    Садржај практичне наставе1.Мере и мерења у пољопривреди и мелиорацијама, 2. Одређивање физичких особина и водних капацитета земљишта, 3. Одређивање водопропустљивости земљишта, 4. Оцена степена превлажености земљишта и хидраулички прорачуни система за одводњавање, 5. Одређивање и израчунавање елемената режима наводњавања, 6. Оцена и одређивање интензитета ерозије земљишта.
    Литература
    1. Рудић, Д., Ђуровић, Н. (2006). Одводњавање. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Стојићевић, Д. (1996). Наводњавање пољопривредног земљишта. Партенон.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом примењује се у свим наставним поглављима предмета. Теренске вежбе обухватају поглавља: узроци превлаживања земљишта и њихова дијагностика, системи за одводњавање, извори воде за наводњавање и техника заливања. Остале вежбе су демонстративно-показног карактера.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари