Navigacija

O-RA-20-MEL - Melioracije zemljišta

Specifikacija predmeta
Naziv Melioracije zemljišta
Akronim O-RA-20-MEL
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Ratarstvo i povrtarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položen ispit iz Pedologije. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje teorijskog znanja i razumevanja o melioracijama poljoprivrednih zemljišta i njihovom značaju i uticaju na biljnu proizvodnju i životnu okolinu; načinima i metodama navodnjavanja i odvodnjavanja poljoprivrednih zemljišta; pedomelioracijama; eroziji i načinima meliorativnog uređenja poljoprivrednog područja; veština da primeni metode i uređaje za istraživanje vodno-fizičkih i hemijskih osobina zemljišta.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da poseduje sposobnost primene stečenog znanja, samostalnog rada i organizacije i planiranja; kao i izvođenja agro-meliorativnih mera, određivanja režima navodnjavanja, rešavanja problema odvodnjavanja, navodnjavanja, erozije i hemijskih melioracija zemljišta. Takođe, treba da bude sposoban da kritički razmotri određeni način navodnjavanja ili odvodnjavanja prevlaženih zemljišta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave . Osnovni elementi sistema zemljište–biljka–atmosfera i uticaj meliorativnih mera na životnu sredinu, 2. Odvodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, 3. Navodnjavanje poljoprivrednih kultura, 4. Pedomelioracije, 5. Erozija zemljišta, 6. Uređenje poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog prostora.
    Sadržaj praktične nastave 1.Mere i merenja u poljoprivredi i melioracijama, 2. Određivanje fizičkih osobina i vodnih kapaciteta zemljišta, 3. Određivanje vodopropustljivosti zemljišta, 4. Ocena stepena prevlaženosti zemljišta i hidraulički proračuni sistema za odvodnjavanje, 5. Određivanje i izračunavanje elemenata režima navodnjavanja, 6. Ocena i određivanje intenziteta erozije zemljišta.
    Literatura
    1. Rudić, D., Đurović, N. (2006). Odvodnjavanje. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Stojićević, D. (1996). Navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Partenon.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuje se u svim nastavnim poglavljima predmeta. Terenske vežbe obuhvataju poglavlja: uzroci prevlaživanja zemljišta i njihova dijagnostika, sistemi za odvodnjavanje, izvori vode za navodnjavanje i tehnika zalivanja. Ostale vežbe su demonstrativno-pokaznog karaktera.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari