Навигација

О-ФМ-20-КНП - Корови необрадивих површина

Спецификација предмета
НазивКорови необрадивих површина
АкронимО-ФМ-20-КНП
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања о биолошко-еколошким особинама корова који се јављају на рудералним стаништима, воденим, шумскимекосистемима и травњацима; као и вештинама за препознавање поника и одраслих врста које колонизују наведена станишта а то су врсте из категорије отровних, бодљикавих, алергених и биљака ниске крмне вредности; као и стицање вештина како управљати овим врстама у наведеним екосистемима.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање: морфолошких, еколошких, репродуктивних и физиолошко-биохемијских карактеристика отровних, бодљикавих, алергених, паразитских и биљака ниске крмне вредности корова на необрадивим површинама. Треба да буде оспособљен за примену метода тимског рада, интерактивног учења, развијање критичког и креативног мишљења о садржају предмета и примену знања у пракси.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПодела корова на необрадивим површинама: отровне, бодљикаве, алергене, биљке ниске крмне вредности, безвредне, паразитске и полупаразитске врсте. Основне морфолошке, биолошко-еколошке и физиолошко-биохемијске особине корова необрадивих површина. Ширење и штете корова на необрадивим површинама. Мере за сузбијање корова на необрадивим површинама.
      Садржај практичне наставеПрепознавање семена, поника и одраслих коровских биљака на необрадивим површинама (отровне, бодљикаве, паразитске, полупаразитске и биљака ниске крмне вредности). Разрада стратегија за одрживо управљање и заштиту необрадивих површина од непожељне категорије биљака које представљају корове на рудералним стаништима, акватичним, шумским и ливадско-пашњачким екосистемима.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      211
      Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе, теренске вежбе и методе интерактивне наставе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична настава45Усмени испит45
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари