Navigacija

O-FM-20-KNP - Korovi neobradivih površina

Specifikacija predmeta
Naziv Korovi neobradivih površina
Akronim O-FM-20-KNP
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o biološko-ekološkim osobinama korova koji se javljaju na ruderalnim staništima, vodenim, šumskimekosistemima i travnjacima; kao i veštinama za prepoznavanje ponika i odraslih vrsta koje kolonizuju navedena staništa a to su vrste iz kategorije otrovnih, bodljikavih, alergenih i biljaka niske krmne vrednosti; kao i sticanje veština kako upravljati ovim vrstama u navedenim ekosistemima.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje: morfoloških, ekoloških, reproduktivnih i fiziološko-biohemijskih karakteristika otrovnih, bodljikavih, alergenih, parazitskih i biljaka niske krmne vrednosti korova na neobradivim površinama. Treba da bude osposobljen za primenu metoda timskog rada, interaktivnog učenja, razvijanje kritičkog i kreativnog mišljenja o sadržaju predmeta i primenu znanja u praksi.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Podela korova na neobradivim površinama: otrovne, bodljikave, alergene, biljke niske krmne vrednosti, bezvredne, parazitske i poluparazitske vrste. Osnovne morfološke, biološko-ekološke i fiziološko-biohemijske osobine korova neobradivih površina. Širenje i štete korova na neobradivim površinama. Mere za suzbijanje korova na neobradivim površinama.
      Sadržaj praktične nastave Prepoznavanje semena, ponika i odraslih korovskih biljaka na neobradivim površinama (otrovne, bodljikave, parazitske, poluparazitske i biljaka niske krmne vrednosti). Razrada strategija za održivo upravljanje i zaštitu neobradivih površina od nepoželjne kategorije biljaka koje predstavljaju korove na ruderalnim staništima, akvatičnim, šumskim i livadsko-pašnjačkim ekosistemima.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1 1
      Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, laboratorijske vežbe, terenske vežbe i metode interaktivne nastave.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava 45 Usmeni ispit 45
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari