Навигација

О-ФМ-20-ХЕ - Хербициди

Спецификација предмета
НазивХербициди
АкронимО-ФМ-20-ХЕ
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметимаПоложен предмет Општа фитофармацијаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаДа студенте упозна са активним супстанцама хербицида, као и регулатора раста биљака и протектантима за хербициде. Стечена знања треба да студента оспособе да самостално врши правилан избор хербицида, регулатора раста биљака и протектаната за хербициде за селективно сузбијање корова у усевима и засадима, обезбеђујући ефикасну, економичну и безбедну примену
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да познаје основне особине хербицидних активних супстанци, регулатора раста биљака и протектаната за хербициде који су регистровани за примену.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеНачини поделе хербицида према различитим критеријумима. Хербициди који делују на процесе: фотосинтезе, на биосинтезу хлорофила, на биосинтезу каротеноида, на биосинтезу липида, на биосинтезу аминокиселина, на биосинтезу ароматичних једињења, хербициди који делују као ауксини и хербициди који делују на микротубуле и деобу ћелија. Регулатори раста биљака. Протектанти за хербициде.
      Садржај практичне наставеПрактичан рад у лабораторији: биотестови са хербицидима, статистичка обрада добијених резултата, тумачење добијених резултата и њихов практичан значај. Пољски огледи са хербицидима и регулаторима раста биљака (обрада резултата и тумачење добијених резултата)
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      311
      Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом. У оквиру предавања предвиђена је једна провера знања у виду теста, као и припрема и одбрана семинарског рада. Након извођења свих вежби предвиђено је полагање колоквијума.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари10