Navigacija

O-FM-20-HE - Herbicidi

Specifikacija predmeta
Naziv Herbicidi
Akronim O-FM-20-HE
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položen predmet Opšta fitofarmacija Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da studente upozna sa aktivnim supstancama herbicida, kao i regulatora rasta biljaka i protektantima za herbicide. Stečena znanja treba da studenta osposobe da samostalno vrši pravilan izbor herbicida, regulatora rasta biljaka i protektanata za herbicide za selektivno suzbijanje korova u usevima i zasadima, obezbeđujući efikasnu, ekonomičnu i bezbednu primenu
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student treba da poznaje osnovne osobine herbicidnih aktivnih supstanci, regulatora rasta biljaka i protektanata za herbicide koji su registrovani za primenu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Načini podele herbicida prema različitim kriterijumima. Herbicidi koji deluju na procese: fotosinteze, na biosintezu hlorofila, na biosintezu karotenoida, na biosintezu lipida, na biosintezu aminokiselina, na biosintezu aromatičnih jedinjenja, herbicidi koji deluju kao auksini i herbicidi koji deluju na mikrotubule i deobu ćelija. Regulatori rasta biljaka. Protektanti za herbicide.
    Sadržaj praktične nastave Praktičan rad u laboratoriji: biotestovi sa herbicidima, statistička obrada dobijenih rezultata, tumačenje dobijenih rezultata i njihov praktičan značaj. Poljski ogledi sa herbicidima i regulatorima rasta biljaka (obrada rezultata i tumačenje dobijenih rezultata)
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 1 1
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. U okviru predavanja predviđena je jedna provera znanja u vidu testa, kao i priprema i odbrana seminarskog rada. Nakon izvođenja svih vežbi predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10