Навигација

О-ФМ-20-ПСМ2 - Псеудомикозе и микозе биља 2

Спецификација предмета
НазивПсеудомикозе и микозе биља 2
АкронимО-ФМ-20-ПСМ2
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЗнања о: најзначајнијим микозама и псеудомикозама гајених биљака, њиховом економском значају, симптомима болести, биологијом патогена, циклусом развоја патогена, начинима ширења, еколошким условима за развој и мерама контроле сваког патогена, односно болести. Вештина из: препознавању симптома и болести, основним агротехничким и мерама контроле најзначајнијих фитопатогених гљива и псеудогљива
    Исходи учења (стечена знања)Примена знања у познавању симптоматологије, биологије, епидемиологије патогена, отпорности биљака према фитопатогеним гљивама, чинилаца који утичу на ширење фитопатогених псеудогљива у природи, начина остваривања зараза, преношење на веће и мање удаљености, мера контроле, основних карактеристика економски најважнијих фитопатогених псеудогљива и гљива у спречавању појаве и ширења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМикозе изaзване гљивама раздела Basidiomycota. Дефинициja и карактеристикe псeудогљива; Значај псеудогљива; Болести изазване псеудгљивама царства Protozoa, раздео Myxomycota, царства Chromista, раздео Oomycota, класа Oomycetes, редови: Peronosporales, Pythiales и Saprolegniales. За сваку врсту симптоматологија, распрострањеност, штете у усевима, биологија, епидемиологија, мере контроле.
    Садржај практичне наставерад у лабораторији и сигурност, микроскоп и микроскопирање, микроскопски препарати, органи и творевине псеудогљива, органи бесполног и полног размножавања. Економски значајне псеудомикозе; Симптоми псеудомикоза; Упознавање најзначајнијих псеудомикоза на онову симптома и микроскопских одлика патогена.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе у комбинацији са интерактивном наставом ће се одржати у свим областима. Провера знања тестом ће се спровести после половине пређеног градива и на крају модула (укупно 2). После завршене наставе обавезан је колоквијум и завршни испит.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава30Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари15