Navigacija

O-FM-20-PSM2 - Pseudomikoze i mikoze bilja 2

Specifikacija predmeta
Naziv Pseudomikoze i mikoze bilja 2
Akronim O-FM-20-PSM2
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Znanja o: najznačajnijim mikozama i pseudomikozama gajenih biljaka, njihovom ekonomskom značaju, simptomima bolesti, biologijom patogena, ciklusom razvoja patogena, načinima širenja, ekološkim uslovima za razvoj i merama kontrole svakog patogena, odnosno bolesti. Veština iz: prepoznavanju simptoma i bolesti, osnovnim agrotehničkim i merama kontrole najznačajnijih fitopatogenih gljiva i pseudogljiva
    Ishodi učenja (stečena znanja) Primena znanja u poznavanju simptomatologije, biologije, epidemiologije patogena, otpornosti biljaka prema fitopatogenim gljivama, činilaca koji utiču na širenje fitopatogenih pseudogljiva u prirodi, načina ostvarivanja zaraza, prenošenje na veće i manje udaljenosti, mera kontrole, osnovnih karakteristika ekonomski najvažnijih fitopatogenih pseudogljiva i gljiva u sprečavanju pojave i širenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mikoze izazvane gljivama razdela Basidiomycota. Definicija i karakteristike pseudogljiva; Značaj pseudogljiva; Bolesti izazvane pseudgljivama carstva Protozoa, razdeo Myxomycota, carstva Chromista, razdeo Oomycota, klasa Oomycetes, redovi: Peronosporales, Pythiales i Saprolegniales. Za svaku vrstu simptomatologija, rasprostranjenost, štete u usevima, biologija, epidemiologija, mere kontrole.
    Sadržaj praktične nastave rad u laboratoriji i sigurnost, mikroskop i mikroskopiranje, mikroskopski preparati, organi i tvorevine pseudogljiva, organi bespolnog i polnog razmnožavanja. Ekonomski značajne pseudomikoze; Simptomi pseudomikoza; Upoznavanje najznačajnijih pseudomikoza na onovu simptoma i mikroskopskih odlika patogena.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se održati u svim oblastima. Provera znanja testom će se sprovesti posle polovine pređenog gradiva i na kraju modula (ukupno 2). Posle završene nastave obavezan je kolokvijum i završni ispit.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 30 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 15