Навигација

О-ФМ-20-ПЕН2 - Посебна ентомологија 2

Спецификација предмета
НазивПосебна ентомологија 2
АкронимО-ФМ-20-ПЕН2
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања и разумевања најважнијих штетних врста инсеката из редова Lepidoptera, Diptera, Hymenoptera који у стадијуму ларве оштећују биљке, њихово распрострањење, циклус развића, штетност и мере сузбијања.
    Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање: Штетних врста инсеката у биљној производњи, циклуса развића, симптома оштећења и мера сузбијања; и буде оспособљен за: препознавање врста лептира, двокрилаца, опнокрилаца и симптома оштећења на гајеним биљкама, примену метода праћења активности инсеката, процену густине популација и доношење одлуке о начину и времену сузбијања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод; Lepidoptera: Биоеколошке карактеристике најважнијих врста лептира, штетност ларви и мере сузбијања; Diptera: Таксономска и трофичка подела, најважније фамилије и врсте, штетност ларви и мере сузбијања; Hymenoptera: Опште карактеристике, подела на ниже таксоне, најважније штетне врсте и мере сузбијања
    Садржај практичне наставеИз свих поглавља предавања предвиђене су вежбе у лабораторији и на терену. Сакупљање, препаровање и идентификација врста инсеката; Морфолошке и биоеколошке карактеристике најважнијих врста из редова Lepidoptera, Diptera и Hymenoptera. Симптоми оштећења на биљкама и биљним производима.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20