Navigacija

O-FM-20-PEN2 - Posebna entomologija 2

Specifikacija predmeta
Naziv Posebna entomologija 2
Akronim O-FM-20-PEN2
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja i razumevanja najvažnijih štetnih vrsta insekata iz redova Lepidoptera, Diptera, Hymenoptera koji u stadijumu larve oštećuju biljke, njihovo rasprostranjenje, ciklus razvića, štetnost i mere suzbijanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje: Štetnih vrsta insekata u biljnoj proizvodnji, ciklusa razvića, simptoma oštećenja i mera suzbijanja; i bude osposobljen za: prepoznavanje vrsta leptira, dvokrilaca, opnokrilaca i simptoma oštećenja na gajenim biljkama, primenu metoda praćenja aktivnosti insekata, procenu gustine populacija i donošenje odluke o načinu i vremenu suzbijanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod; Lepidoptera: Bioekološke karakteristike najvažnijih vrsta leptira, štetnost larvi i mere suzbijanja; Diptera: Taksonomska i trofička podela, najvažnije familije i vrste, štetnost larvi i mere suzbijanja; Hymenoptera: Opšte karakteristike, podela na niže taksone, najvažnije štetne vrste i mere suzbijanja
    Sadržaj praktične nastave Iz svih poglavlja predavanja predviđene su vežbe u laboratoriji i na terenu. Sakupljanje, preparovanje i identifikacija vrsta insekata; Morfološke i bioekološke karakteristike najvažnijih vrsta iz redova Lepidoptera, Diptera i Hymenoptera. Simptomi oštećenja na biljkama i biljnim proizvodima.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20