Навигација

О-ФМ-20-ЕК - Екологија корова

Спецификација предмета
НазивЕкологија корова
АкронимО-ФМ-20-ЕК
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: знања о односу корова према абиотским и биотским еколошким факторима, интеракцијама између коровских и/или гајених биљака: компетицији, паразитизму, алелопатији и хибридизацији; резервама семена у земљишту; мофролошким, физичким и физиолошким особинама семена и плодова корова, њиховом расејавању; дормантности и начинима прекидања дормантности.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање и разумевање: утицаја абиотских и биотских фактора на корове; интеракције коров-усев; резерви семена у земљишту; морфолошке, еколошке и физичке карактеристике семена; начина расејавања семена; утицаја различитих фактора на клијање; метода за утврђивање резерви семена у земљишту. Оспособљен за тимски рад, критичко и креативно мишљења и примену стеченог знања.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОднос корова према абиотским и биотским факторима. Интеракције између коровских и/или гајених биљака: компетиција, паразитизам, алелопатија и хибридизација. Резерве семена корова у земљишту. Основне биолошке и физичке карактеристике семена корова. Расејавање семена и плодова. Утицај различитих фактора на преживљавање семена у земљишту и клијање.
      Садржај практичне наставеПрепознавање и детерминација семена економски значајних коровских врста, Утврђивање резерви семена у земљишту у функцији процене закоровљености, Утицај различитих фактора на клијање семена корова.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      201
      Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, лабораторијске вежбе, теренске вежбе и методе интерактивне наставе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична настава45Усмени испит45
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари