Navigacija

O-FM-20-EK - Ekologija korova

Specifikacija predmeta
Naziv Ekologija korova
Akronim O-FM-20-EK
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja o odnosu korova prema abiotskim i biotskim ekološkim faktorima, interakcijama između korovskih i/ili gajenih biljaka: kompeticiji, parazitizmu, alelopatiji i hibridizaciji; rezervama semena u zemljištu; mofrološkim, fizičkim i fiziološkim osobinama semena i plodova korova, njihovom rasejavanju; dormantnosti i načinima prekidanja dormantnosti.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje: uticaja abiotskih i biotskih faktora na korove; interakcije korov-usev; rezervi semena u zemljištu; morfološke, ekološke i fizičke karakteristike semena; načina rasejavanja semena; uticaja različitih faktora na klijanje; metoda za utvrđivanje rezervi semena u zemljištu. Osposobljen za timski rad, kritičko i kreativno mišljenja i primenu stečenog znanja.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Odnos korova prema abiotskim i biotskim faktorima. Interakcije između korovskih i/ili gajenih biljaka: kompeticija, parazitizam, alelopatija i hibridizacija. Rezerve semena korova u zemljištu. Osnovne biološke i fizičke karakteristike semena korova. Rasejavanje semena i plodova. Uticaj različitih faktora na preživljavanje semena u zemljištu i klijanje.
      Sadržaj praktične nastave Prepoznavanje i determinacija semena ekonomski značajnih korovskih vrsta, Utvrđivanje rezervi semena u zemljištu u funkciji procene zakorovljenosti, Uticaj različitih faktora na klijanje semena korova.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 0 1
      Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, laboratorijske vežbe, terenske vežbe i metode interaktivne nastave.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava 45 Usmeni ispit 45
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari