Навигација

О-АЕ-20-ЕПИ - Економика прехрамбене индустрије

Спецификација предмета
НазивЕкономика прехрамбене индустрије
АкронимО-АЕ-20-ЕПИ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметиманемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: 1) теоријских знања о, еволуцији и факторима развоја и размештаја прехрамбене индустрије и улози у привредном и прехрамбеном систему; 2) вештина да наведе и интерпретира индикаторе значаја прехрамбене индустрије и обележја њених појединих грана; 3) способности да примењује стечена знања у решавању конкретних проблема из области економике прехрамбене индустрије.
      Исходи учења (стечена знања)Ососпособљеност студента да: 1) објасни факторе појаве, развоја и размештаја прехрамбене индустрије; 2) обрачуна индикаторе места прехрамбене индустрије у привредној структури и разуме везе у производно-ппрехрамбеном систему; 3) анализира обележја капацитета; 4) разуме значај мера економске политике на развој агроиндустрије; 5 примени стечена знања у субјектима привређивања у агроиндустрији.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПрехрамбена индустрија и привредни развој; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Фактори развоја прехрамбене индустрије; Фактори размештаја прехрамбене индустрије; Економска политика и развој прехрамбене индустрије; Прехрамбена индустрија у националној економији: развој и економски положај, обележја појединих грана прехрамбене индустрије.
      Садржај практичне наставеПрикупљање података коришћењем статистичких база и њихова систематизација. Обрачун и интерпретација релевантних индикатора. Израда и презентација семинарских радова се предвиђа у следећим наставним поглављима: Место прехрамбене индустрије у привредном развоју; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Капацитети и производња у гранама прехрамбене индустрије
      Литература
      1. Савић Љ. (2017): Економика индустрије. Економски факултет. Београд.
      2. Вајић И. (1989): Економика прехрамбене индустрије. Информатор. Загреб.
      3. Милановић М. (2002): Прехрамбена индустрија СР Југославије. ДАЕЈ и ИЕП. Београд.
      4. Божић Драгица (2005): Квалитет исхране становништва Европске уније и Србије. ДАЕС. Београд
      5. Студентима се сваке године допуњује штампани материјал путем ажурираних презентација и штампаних приказа који се односе на актуелне теме из садржаја предмета.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставеТеоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда и презентација семинарских радова. Провера знања тестом.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит45
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари20