Навигација

О-АЕ-20-ЕПИ - Економика прехрамбене индустрије

Спецификација предмета
НазивЕкономика прехрамбене индустрије
АкронимО-АЕ-20-ЕПИ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: 1) теоријских знања о, еволуцији и факторима развоја и размештаја прехрамбене индустрије и улози у привредном и прехрамбеном систему; 2) вештина да наведе и интерпретира индикаторе значаја прехрамбене индустрије и обележја њених појединих грана; 3) способности да примењује стечена знања у решавању конкретних проблема из области економике прехрамбене индустрије.
    Исходи учења (стечена знања)Ососпособљеност студента да: 1) објасни факторе појаве, развоја и размештаја прехрамбене индустрије; 2) обрачуна индикаторе места прехрамбене индустрије у привредној структури и разуме везе у производно-ппрехрамбеном систему; 3) анализира обележја капацитета; 4) разуме значај мера економске политике на развој агроиндустрије; 5 примени стечена знања у субјектима привређивања у агроиндустрији.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПрехрамбена индустрија и привредни развој; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Фактори развоја прехрамбене индустрије; Фактори размештаја прехрамбене индустрије; Економска политика и развој прехрамбене индустрије; Прехрамбена индустрија у националној економији: развој и економски положај, обележја појединих грана прехрамбене индустрије.
    Садржај практичне наставеПрикупљање података коришћењем статистичких база и њихова систематизација. Обрачун и интерпретација релевантних индикатора. Израда и презентација семинарских радова се предвиђа у следећим наставним поглављима: Место прехрамбене индустрије у привредном развоју; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Капацитети и производња у гранама прехрамбене индустрије
    Литература
    1. Савић Љ. (2017): Економика индустрије. Економски факултет. Београд.
    2. Вајић И. (1989): Економика прехрамбене индустрије. Информатор. Загреб.
    3. Милановић М. (2002): Прехрамбена индустрија СР Југославије. ДАЕЈ и ИЕП. Београд.
    4. Божић Драгица (2005): Квалитет исхране становништва Европске уније и Србије. ДАЕС. Београд
    5. Студентима се сваке године допуњује штампани материјал путем ажурираних презентација и штампаних приказа који се односе на актуелне теме из садржаја предмета.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда и презентација семинарских радова. Провера знања тестом.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит45
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари20