О-АЕ-20-ЕПИ - Економика прехрамбене индустрије
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Економика прехрамбене индустрије | |||
Акроним | О-АЕ-20-ЕПИ | |||
Студијски програм | Агроекономија | |||
Модул | ||||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање: 1) теоријских знања о, еволуцији и факторима развоја и размештаја прехрамбене индустрије и улози у привредном и прехрамбеном систему; 2) вештина да наведе и интерпретира индикаторе значаја прехрамбене индустрије и обележја њених појединих грана; 3) способности да примењује стечена знања у решавању конкретних проблема из области економике прехрамбене индустрије. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Ососпособљеност студента да: 1) објасни факторе појаве, развоја и размештаја прехрамбене индустрије; 2) обрачуна индикаторе места прехрамбене индустрије у привредној структури и разуме везе у производно-ппрехрамбеном систему; 3) анализира обележја капацитета; 4) разуме значај мера економске политике на развој агроиндустрије; 5 примени стечена знања у субјектима привређивања у агроиндустрији. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Прехрамбена индустрија и привредни развој; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Фактори развоја прехрамбене индустрије; Фактори размештаја прехрамбене индустрије; Економска политика и развој прехрамбене индустрије; Прехрамбена индустрија у националној економији: развој и економски положај, обележја појединих грана прехрамбене индустрије. | |||
Садржај практичне наставе | Прикупљање података коришћењем статистичких база и њихова систематизација. Обрачун и интерпретација релевантних индикатора. Израда и презентација семинарских радова се предвиђа у следећим наставним поглављима: Место прехрамбене индустрије у привредном развоју; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Капацитети и производња у гранама прехрамбене индустрије | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда и презентација семинарских радова. Провера знања тестом. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 45 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари | 20 |