Navigacija

O-AE-20-EPI - Ekonomika prehrambene industrije

Specifikacija predmeta
Naziv Ekonomika prehrambene industrije
Akronim O-AE-20-EPI
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje: 1) teorijskih znanja o, evoluciji i faktorima razvoja i razmeštaja prehrambene industrije i ulozi u privrednom i prehrambenom sistemu; 2) veština da navede i interpretira indikatore značaja prehrambene industrije i obeležja njenih pojedinih grana; 3) sposobnosti da primenjuje stečena znanja u rešavanju konkretnih problema iz oblasti ekonomike prehrambene industrije.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Ososposobljenost studenta da: 1) objasni faktore pojave, razvoja i razmeštaja prehrambene industrije; 2) obračuna indikatore mesta prehrambene industrije u privrednoj strukturi i razume veze u proizvodno-pprehrambenom sistemu; 3) analizira obeležja kapaciteta; 4) razume značaj mera ekonomske politike na razvoj agroindustrije; 5 primeni stečena znanja u subjektima privređivanja u agroindustriji.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Prehrambena industrija i privredni razvoj; Prehrambena industrija u funkciji zadovoljavanja prehrambenih potreba ljudi; Faktori razvoja prehrambene industrije; Faktori razmeštaja prehrambene industrije; Ekonomska politika i razvoj prehrambene industrije; Prehrambena industrija u nacionalnoj ekonomiji: razvoj i ekonomski položaj, obeležja pojedinih grana prehrambene industrije.
    Sadržaj praktične nastave Prikupljanje podataka korišćenjem statističkih baza i njihova sistematizacija. Obračun i interpretacija relevantnih indikatora. Izrada i prezentacija seminarskih radova se predviđa u sledećim nastavnim poglavljima: Mesto prehrambene industrije u privrednom razvoju; Prehrambena industrija u funkciji zadovoljavanja prehrambenih potreba ljudi; Kapaciteti i proizvodnja u granama prehrambene industrije
    Literatura
    1. Savić Lj. (2017): Ekonomika industrije. Ekonomski fakultet. Beograd.
    2. Vajić I. (1989): Ekonomika prehrambene industrije. Informator. Zagreb.
    3. Milanović M. (2002): Prehrambena industrija SR Jugoslavije. DAEJ i IEP. Beograd.
    4. Božić Dragica (2005): Kvalitet ishrane stanovništva Evropske unije i Srbije. DAES. Beograd
    5. Studentima se svake godine dopunjuje štampani materijal putem ažuriranih prezentacija i štampanih prikaza koji se odnose na aktuelne teme iz sadržaja predmeta.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična (vežbe) nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. Izrada i prezentacija seminarskih radova. Provera znanja testom.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 45
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 20