Навигација

О-АЕ-20-ЕП - Економика пољопривреде

Спецификација предмета
НазивЕкономика пољопривреде
АкронимО-АЕ-20-ЕП
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметастицање: 1) теоријских знања о улози пољопривреде у привредном развоју, специфичностима и субјектима у пољопривреди, облицима и инструментима подршке пољопривреди, пољопривредним ресурсима и производној структури; 2) вештине да утврди, упореди и интерпретира индикаторе значаја и развоја пољопривреде; 3) способности решавања конкретних проблема из области економике пољопривреде.
    Исходи учења (стечена знања)оспособљеност студента да: 1) обрачуна и објасни макроекономске индикаторе значаја пољопривреде; 2) познаје специфичности пољопривреде, облике подршке аграрном сектору; 3) анализира обележја субјеката у пољопривреди, пољопривредних ресурса и производње; 4) разуме улогу међународних организација у пољопривреди; 5) примени стечена знања на пословима у субјектима привређивања у аграрном сектору.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПољопривреда и привредни развој; Специфичности пољопривреде; Пољопривреда у националној економији; Облици и инструменти подршке пољопривреди; Субјекти (организациони облици) у пољопривреди; Међународна трговина пољопривредним производима; Међународне организације у пољопривреди; Ресурси у пољопривреди, структура и тенденције у пољопривредној производњи.
    Садржај практичне наставеПрикупљање података коришћењем статистичких база и њихова систематизација. Обрачун и интерпретација релевантних индикатора. Израда и презентација семинарских радова се предвиђа у следећим наставним поглављима: Место пољопривреде у привредној структури и привредном развоју; Структурне промене у пољопривреди; Робни токови пољопривредних производа; Пољопривредни ресурси и пољопривредна производња
    Литература
    1. Божић Драгица, Богданов Наталија, Шеварлић М. (2011): Економика пољопривреде. Пољопривредни факултет. Београд.
    2. Михајловић Л., Арсеновић Ђ. (2002): Економика пољопривреде са задругарством. Универзит. уџб. Н. Сад.
    3. Закић Зорка, Стојановић Жаклина (2008): Економика аграра. Економски факултет. Београд.
    4. Студентима се сваке године допуњује штампани материјал путем ажурираних презентација и штампаних приказа који се односе на актуелне теме из садржаја предмета..
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом примењује се у свим наставним областима. Израда и презентација семинарских радова. Провера знања тестом.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари15