Navigacija

O-AE-20-EP - Ekonomika poljoprivrede

Specifikacija predmeta
Naziv Ekonomika poljoprivrede
Akronim O-AE-20-EP
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta sticanje: 1) teorijskih znanja o ulozi poljoprivrede u privrednom razvoju, specifičnostima i subjektima u poljoprivredi, oblicima i instrumentima podrške poljoprivredi, poljoprivrednim resursima i proizvodnoj strukturi; 2) veštine da utvrdi, uporedi i interpretira indikatore značaja i razvoja poljoprivrede; 3) sposobnosti rešavanja konkretnih problema iz oblasti ekonomike poljoprivrede.
    Ishodi učenja (stečena znanja) osposobljenost studenta da: 1) obračuna i objasni makroekonomske indikatore značaja poljoprivrede; 2) poznaje specifičnosti poljoprivrede, oblike podrške agrarnom sektoru; 3) analizira obeležja subjekata u poljoprivredi, poljoprivrednih resursa i proizvodnje; 4) razume ulogu međunarodnih organizacija u poljoprivredi; 5) primeni stečena znanja na poslovima u subjektima privređivanja u agrarnom sektoru.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Poljoprivreda i privredni razvoj; Specifičnosti poljoprivrede; Poljoprivreda u nacionalnoj ekonomiji; Oblici i instrumenti podrške poljoprivredi; Subjekti (organizacioni oblici) u poljoprivredi; Međunarodna trgovina poljoprivrednim proizvodima; Međunarodne organizacije u poljoprivredi; Resursi u poljoprivredi, struktura i tendencije u poljoprivrednoj proizvodnji.
    Sadržaj praktične nastave Prikupljanje podataka korišćenjem statističkih baza i njihova sistematizacija. Obračun i interpretacija relevantnih indikatora. Izrada i prezentacija seminarskih radova se predviđa u sledećim nastavnim poglavljima: Mesto poljoprivrede u privrednoj strukturi i privrednom razvoju; Strukturne promene u poljoprivredi; Robni tokovi poljoprivrednih proizvoda; Poljoprivredni resursi i poljoprivredna proizvodnja
    Literatura
    1. Božić Dragica, Bogdanov Natalija, Ševarlić M. (2011): Ekonomika poljoprivrede. Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    2. Mihajlović L., Arsenović Đ. (2002): Ekonomika poljoprivrede sa zadrugarstvom. Univerzit. udžb. N. Sad.
    3. Zakić Zorka, Stojanović Žaklina (2008): Ekonomika agrara. Ekonomski fakultet. Beograd.
    4. Studentima se svake godine dopunjuje štampani materijal putem ažuriranih prezentacija i štampanih prikaza koji se odnose na aktuelne teme iz sadržaja predmeta..
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična (vežbe) nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuje se u svim nastavnim oblastima. Izrada i prezentacija seminarskih radova. Provera znanja testom.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 15