Навигација

М-ВВ-14-СПР-20 - Стручна пракса

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса
АкронимМ-ВВ-14-СПР-20
Студијски програмПољопривреда
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање и развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије из области воћарства и виноградарства. Упознавање студента са функционисањем и организацијом радова у производњи воћа и грожђа на пољопривредним газдинствима различите величине и различитих прерађивачких капацитета.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да добије практична знања која га оспособљавају за успешно планирање и вођење производног процеса из области производње воћа и грожђа и области производње садног мареијала воћака и винове лозе. У циљу ефикаснијег учења, образовања критичког мишљења и евалуације наставног процеса студент треба да научи да презентује и пренесе стечена знања са теренске наставе
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПроцена родног потенцијала у засадима воћака и винове лозе. Организација резидбе воћака и винове лозе. Пројектовање прореде плодова у засадима воћака и винове лозе. Одређивање момента бербе и огранизација бербе воћака и грожђа. Организација активности у производњи садног материјала воћака и винове лозе.
      Садржај практичне наставеКонтрола квалитета резидбе воћака и винове лозе. Спровођење свих осталих агротехничких мера које се примењују у производњи у савременим засадима воћака и винове лозе ( прореда плодова, повијање грана, лачење и остало). Спровођење активности у производњи садног материјала воћака и винове лозе.
      Литература
      1. Станковић, Д., Јовановић , М.(1990): Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд
      2. Зец Г. Ђорђевић Б. (2020): Практична обука из воћарства, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
      3. Марковић, Н. (2012): Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина светог манастира Хиландар, Београд
      4. Накаламић, А., Марковић, Н. (2007): Опште виноградарство. Пољопривредни факултет, Задужбина светог манастира Хиландар. Београд
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      003
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари