Navigacija

M-VV-14-SPR-20 - Stručna praksa

Specifikacija predmeta
Naziv Stručna praksa
Akronim M-VV-14-SPR-20
Studijski program Poljoprivreda
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje i razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama potrebnim za obavljanje profesije iz oblasti voćarstva i vinogradarstva. Upoznavanje studenta sa funkcionisanjem i organizacijom radova u proizvodnji voća i grožđa na poljoprivrednim gazdinstvima različite veličine i različitih prerađivačkih kapaciteta.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da dobije praktična znanja koja ga osposobljavaju za uspešno planiranje i vođenje proizvodnog procesa iz oblasti proizvodnje voća i grožđa i oblasti proizvodnje sadnog mareijala voćaka i vinove loze. U cilju efikasnijeg učenja, obrazovanja kritičkog mišljenja i evaluacije nastavnog procesa student treba da nauči da prezentuje i prenese stečena znanja sa terenske nastave
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Procena rodnog potencijala u zasadima voćaka i vinove loze. Organizacija rezidbe voćaka i vinove loze. Projektovanje prorede plodova u zasadima voćaka i vinove loze. Određivanje momenta berbe i ogranizacija berbe voćaka i grožđa. Organizacija aktivnosti u proizvodnji sadnog materijala voćaka i vinove loze.
      Sadržaj praktične nastave Kontrola kvaliteta rezidbe voćaka i vinove loze. Sprovođenje svih ostalih agrotehničkih mera koje se primenjuju u proizvodnji u savremenim zasadima voćaka i vinove loze ( proreda plodova, povijanje grana, lačenje i ostalo). Sprovođenje aktivnosti u proizvodnji sadnog materijala voćaka i vinove loze.
      Literatura
      1. Stanković, D., Jovanović , M.(1990): Opšte voćarstvo, IRO, «Građevinska knjiga», Beograd
      2. Zec G. Đorđević B. (2020): Praktična obuka iz voćarstva, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Zemun
      3. Marković, N. (2012): Tehnologija gajenja vinove loze. Monografija, Zadužbina svetog manastira Hilandar, Beograd
      4. Nakalamić, A., Marković, N. (2007): Opšte vinogradarstvo. Poljoprivredni fakultet, Zadužbina svetog manastira Hilandar. Beograd
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      0 0 3
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari