Навигација

Д-ТХ-14-МУБ - Моделовање у управљању безбедношћу и квалитетом хране

Спецификација предмета
НазивМоделовање у управљању безбедношћу и квалитетом хране
АкронимД-ТХ-14-МУБ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање теоријских и практичних знања (оспособљавање) студената за извођење и тумачење процеса моделовања као екстраполације познатих података ка предвиђеним или антиципираним (претпостављеним) вредностима кључних параметара процеса и производа – све у функцији вредности чинилаца који одређују безбедност и квалитет хране.
    Исходи учења (стечена знања)Након положеног испита, студенти ће: поседовати теоријска и практична знања у области принципа моделовања, креирања модела, оптимизације и трансформације података за успешно усклађивање модела, као и основне аспекте прављења софтверских апликација; бити у стању да самостално, уз надзор ментора, раде на реализацији докторске дисертације која ће унапредити постојеће границе знања у овој области.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПравила и утицаји дизајна експеримената и прикупљања података за моделовање, уз посебне осврте на несигурности и варијабилност података. Примарни, секундарни и терцијални модели. Принципи Ратковског. Постојећи комерцијални програми. Интеракција in vivo, in vitro и in silico. Принцип ТТЦ. Улога omics технологија у генерисању података.
    Садржај практичне наставеПрављење модела из области безбедности хране на основу дефинисаног циља. Прављење модела из области квалитета хране са акцентом на антиципирање технолошких и сензорних карактеристика. Прављење модела за материјале у контакту са храном. Прављење модела за ланац снабдевања храном (modeling logistic chain in food supply chain) под утицајем климатских, спољних и друштвених фактора.
    Литература
    1. Costa, R. (2009). Predictive Modeling and Risk Assessment. Series: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain, Vol. 4. Springer
    2. Marasanapalle VP (2011). Predictive models for drugs exhibiting negative food effects based on their biopharmaceutical characteristics. Drug Dev Ind Pharm 37(12):1429-38
    3. Norris, R. (2011). Predictive modelling of angiotensin converting enzyme inhibitory dipeptides. Food Chemistry, Volume 133, Issue 4
    4. Steele, R. (2004). Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing
    5. Da-Wen Sun (2011). Handbook of Food Safety Engineering. Willey-Blackwell
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    303
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз интерактивна предавања и вежбе. Предвиђен је и један колоквијум, усмена презентација студената, семинарски рад и писане вежбе. Присуство предавањима и вежбама је обавезно.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит40
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари30