Д-ТХ-14-МУБ - Моделовање у управљању безбедношћу и квалитетом хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Моделовање у управљању безбедношћу и квалитетом хране | |||
Акроним | Д-ТХ-14-МУБ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбена технологија | |||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Стицање теоријских и практичних знања (оспособљавање) студената за извођење и тумачење процеса моделовања као екстраполације познатих података ка предвиђеним или антиципираним (претпостављеним) вредностима кључних параметара процеса и производа – све у функцији вредности чинилаца који одређују безбедност и квалитет хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита, студенти ће: поседовати теоријска и практична знања у области принципа моделовања, креирања модела, оптимизације и трансформације података за успешно усклађивање модела, као и основне аспекте прављења софтверских апликација; бити у стању да самостално, уз надзор ментора, раде на реализацији докторске дисертације која ће унапредити постојеће границе знања у овој области. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Правила и утицаји дизајна експеримената и прикупљања података за моделовање, уз посебне осврте на несигурности и варијабилност података. Примарни, секундарни и терцијални модели. Принципи Ратковског. Постојећи комерцијални програми. Интеракција in vivo, in vitro и in silico. Принцип ТТЦ. Улога omics технологија у генерисању података. | |||
Садржај практичне наставе | Прављење модела из области безбедности хране на основу дефинисаног циља. Прављење модела из области квалитета хране са акцентом на антиципирање технолошких и сензорних карактеристика. Прављење модела за материјале у контакту са храном. Прављење модела за ланац снабдевања храном (modeling logistic chain in food supply chain) под утицајем климатских, спољних и друштвених фактора. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз интерактивна предавања и вежбе. Предвиђен је и један колоквијум, усмена презентација студената, семинарски рад и писане вежбе. Присуство предавањима и вежбама је обавезно. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 40 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари | 30 |